Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Nya Efterlyst

Genombrott för polisen i gammalt våldtäktsmål

En krogkväll i Göteborg slutade med att en kvinna blev våldtagen av två män på en parkering i Kungsbacka. En av dem har dömts till fängelse, medan den andre varit okänd i ett och ett halvt år – tills nu. Det rapporterar Norra Halland.

Det var i mars 2015 som kvinnan blev våldtagen. Hon träffade de båda männen, som var på besök i stan, på Hard Rock Café i centrala Göteborg. De tre bestämde sig för att ha en efterfest på männens hotell och kvinnan åkte med i deras bil. 

I bilen ska kvinnan ha blivit bjuden på en cigarett, vilken visade sig innehålla cannabis. Kvinnan började må dåligt.

– De körde mot Kungsbacka och jag upplevde att ”locket” som jag hade i halsen bara blev värre och värre, förklarade målsäganden under rättegången.

LÄS MER: Ulla Lundegård: Nu får det vara nog

"Trubbel"

Eftersom kvinnan kände sig mer eller mindre kidnappad skickade hon i smyg ett sms med innehållet "trubbel" till en bekant. Hon försökte också ringa en annan vän.

Efter en stund ska männen ha trott att hon svimmat av, något som kvinnan simulerade, och körde då in på Torpasjöns rastplats vid E 6 norr om Varberg och där ska båda ha våldtagit henne.

Kvinnan var orolig för vad som skulle hända med henne efter våldtäkterna och simulerade en hjärtattack. Då kastades hon ut ur bilen vid en busshållsplats. Där lyckades hon stoppa en bil och slå larm.

Upprörda känslor

Under hösten förra året greps en av gärningsmännen i Norge. Han dömdes senare till fyra och ett halvt års fängelse för grov våldtäkt, en dom som senare förmildrades i hovrätten. Den högre instansen menade att det rörde sig om våldtäkt "av normalgraden" och inte grov, eftersom de båda männen inte ska ha "hjälpt varandra".

I domslutet skrev de bland annat: ”Målsäganden uppfattade det som att X då var ensam med henne och att den andre mannen hade lämnat bilen. Den andre mannen deltog alltså just då inte i övergreppet. Inte heller deltog X när den andre mannen hade samlag med målsäganden.”

Hovrättens bedömning ska ha väckt många upprörda känslor.

Domen överklagades aldrig till HD.

Mannen avtjänar nu ett tre och ett halvt år lång fängelsestraff, men den andre mannen ska sedan händelsen befunnit sig på fri fot. Men nu har polisen fått ett genombrott i utredningen och har nu häktat en man i hans frånvaro. Mannen som polisen nu söker är i 30-årsåldern.

Gärningsmännen avslöjade sig när de stannade och köpte vatten till sitt offer på en bensinstation. Då fångades de på bild av en övervakningskamera. När Nya Efterlyst visade bilden trillade tipsen in och det var det som ledde till att den första personen kunde åtalas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.