Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Gemensamt lånekort i sju kommuner

Sju kommuner går i höst samman och inför ett gemensamt lånekort. Då kan böcker beställas, hämtas och lämnas in på vilket bibliotek som helst.

Biblioteken i Ale, Kungälv, Lilla Edet, Orust, Stenungsund, Tjörn och Öckerö samarbetar redan genom organisationen Bibliotek i väst. I början av hösten intensifieras samarbetet då ett gemensamt lånekort införs.
– Vi ser det som ett sätt att ge bättre service till alla våra låntagare och tillsammans kan vi inom biblioteksverksamheten erbjuda en större kunskap, säger Inger Thorsen, bibliotekschef i Stenungsund.
Hennes bibliotekschefskollega i Ale, Eva Bünger utvecklar:
– Vi har en gemensam webb och gör gemensamma inköp så vi lånar redan i dag mycket mellan varandra. Men nu blir vinsten att låntagarna kommer att kunna beställa, hämta och lämna in sina böcker på vilket bibliotek som helst i våra kommuner.

Samtidigt kommer alla de sju huvudbiblioteken med filialer att använda sig av ett gemensamt datasystem. 
– När kommunerna har använt olika databaser har det ibland uppstått tidsfördröjningar och till och med fel. Det hoppas vi kunna slippa i framtiden, säger Eva Albrechtsson, bibliotekarie i Ale som ingår i den kommunövergripande grupp som arbetar med frågor kring det gemensamma lånekortet.

Men efter förändringen kommer dagens lånekort inte längre att fungera, utan måste bytas ut mot nya.
– Precis som i dag kommer det nya kortet att vara personligt. Men varje låntagare måste på nytt godkänna sina personuppgifter så att vi kan hantera uppgifterna på rätt sätt enligt Personuppgiftslagen.
Bland annat ska regler och avgifter ses över så att de till hösten kommer att vara desamma, oavsett om låntagaren går till ett bibliotek på Orust, Öckerö eller i Lilla Edet.
– I mångt och mycket kommer vi att fungera som ett enda bibliotek för våra sammanlagt cirka 150 000 invånare, säger Eva Albrechtsson.

Övergången kommer att ske etappvis med start i slutet av augusti. I samband med förändringen kommer alla bibliotek inom en kommun att hållas stängd under två dagar för utbildning och konvertering.
Gemensamt lånekort har tidigare införts av bland annat kommuner i norra Bohuslän, samt i Dalsland och Östergötland.
När införs ett kort som gäller för hela Västra Götaland?
– Vad som händer i framtiden vet vi inget om i dag. Nu startar vi sju kommuner tillsammans och sedan får vi se vad som framkommer ur det samarbetet, säger Inger Thorsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.