Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjörn, Stenungsund, Orust och Lilla Edet har fått pengar för att kunna starta en kulturskola för elever i särskolan. Bild: Privat

Gemensam kulturskola för särskoleelever

Nu startar Tjörn, Orust, Stenungsund och Lilla Edet en gemensam kulturskola, en kulturskola som ska rikta sig till särskolans elever.

Hur kommer det sig ni anser att det behövs en särskild kulturskola för barn och unga med funktionsvariationer?
– Alla barn har rätt att delta i kulturskolans aktiviteter, men vi har inte varit tillräckligt bra på att möta den efterfrågan som funnits från särskolans elever. Vi har inte haft kompetensen för att kunna tillgodose det här behovet, säger Cathrine Berntsson, avdelningschef på kultur- och fritidsförvaltningen på Tjörns kommun.

Cathrine Berntsson berättar att för att kunna erbjuda kulturskola även för barn och unga med funktionsvariationer så måste pedagogerna ha en specialkompetens för att möta målgruppen. Bland annat handlar det om inlärning och hur grupper fungerar. 
– Man måste tänka på progressionen, hur man jobbar i en grupp för att alla ska kunna ta in kunskap och hänga med och komma vidare, inkluderingen är viktig och att utgå från barnens behov, säger hon.

De fyra kommunerna har tillsammans fått 154 000 kronor från Kulturmiljonen, ett kultur- och fritidschefsnätverk inom Västra Götalandsregionen där förvaltningschefer kan ansöka om pengar till projekt och insatser som främjar tillväxt inom kultursektorn. Dessa projekt ska också vara sådana att de ska kunna spridas till fler kommuner inom regionen.

Nu ska kommunerna anställa en projektledare som ska göra en inventering av vilka pedagoger som vill jobba med detta och se över behovet av fortbildning, bilda arbetslag och jobba med marknadsföring av kulturskolan mot målgruppen.

Hon räknar krasst med att verksamheten troligen inte kan komma igång förrän tidigast terminsskiftet 2017-18 men under våren ska projektledaren börja sitt arbete.

Kulturskolans verksamhet, som kommer att bestå av musik, dans, teater och film, kommer att placeras på Fregatten i Stenungsund, mycket på grund av att man inte vill vara på fyra platser, och för att Stenungsund ligger geografisk bra till, enligt Cathrine Berntsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.