Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Gatuhund på rymmen – "vandrar flera mil i veckan"

Efter två dagar i sitt nya hem i Sverige rymde den rumänska gatuhunden Julia från gården i Tollered. Sedan dess har hon vandrat miltals och synts till i både Borås, Alingsås och i trakterna kring Falköping. Trots mängder av tips från allmänheten har ägarna ännu inte lyckats fånga in henne.

– Jag är orolig. Först visste jag inte om hon levde men alla observationer vi får är positiva. Jag ska hitta henne, säger adoptivmatten Johanna Hökerud Pantzar.

Hon sitter i bilen på väg upp mot Åsarp, utanför Falköping, när GP når henne under söndagen. Där har dagens observation gjorts av hunden Julia som varit på villovägar sedan mitten av juli - något som P4 Göteborg var först med att berätta.

Sedan dess har Johanna lagt åtskilliga timmar på att försöka hitta henne. Hon berättar att tipsen strömmade in den första månaden.

– Vi fick tips flera gånger om dagen i somras. En period var hon i Borås, sedan fortsatte hon mot Ulricehamn och nu börjar hon närma sig Falköping. Hon går omkring fyra mil i veckan. Och verkar trivas på hästgårdar, berättar hon.

Gatuhunden Julia är en blandras och påminner om en mindre Rhodesian ridgeback. Hon fångades in i Rumänien ett halvår innan hon kom till Sverige då hon adopterades av Johanna Hökerud Pantzar.

– Vi tror inte att hon levt med människor innan och därför är hon väldigt skygg. Hon hann bara bo hos oss i två dagar innan hon hoppade över staketet på vår gård, säger hon.

I Facebookgruppen "Julia på rymmen" har Johanna fått in många tips och observationer som gjorts. Men också stort stöd från allmänheten.

– Folk är så underbara. Utan dem hade jag inte klarat detta. De är min styrka och energi, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.