De yngsta lindarna har funnits vid Inlag i sex-sju år och kommer nu få växa sig stora på andra platser i Kungsbacka. Bild: Lisa Henricson
De yngsta lindarna har funnits vid Inlag i sex-sju år och kommer nu få växa sig stora på andra platser i Kungsbacka. Bild: Lisa Henricson

Gamla träd flyttas för att ge plats åt badhus

Inför bygget av det nya badhuset har 45 lindar flyttats från idrottsområdet Inlag i Kungsbacka. Nu återstår det stora jobbet med att få träden att trivas på sina nya platser.

ANNONS
|

Med hjälp av en specialmaskin som borrar en ring i jorden runt träden lyfts en av de mindre lindarna upp med det mesta av rötterna kvar. Trädet ska sedan transporteras till Tölö tvärled för att sättas i marken igen.

Under de senaste två veckorna har trädflytten pågått. Lindarna har bland annat placerats i olika parker runt om i kommunen. Enligt Leon Martini, arborist och arbetsledare på tekniska förvaltningen, har projektet varit lyckat.

– Det händer alltid små incidenter, vi har kört fast och ett vattenledningsrör gick av. Men annars har det flutit på bra.

Från början var det tänkt att alla 114 träden i området skulle fällas. Men Leon Martini och hans kollegor tyckte att kommunen i stället borde flytta lindarna.

ANNONS

Budgeten för hela flyttprojektet är 300 000-400 000 kronor, vilket är väl investerade pengar, enligt Leon Martini. Han betonar att många av träden har vuxit i 25 år och är värda mellan 40 000 och 50 000 kronor.

– Det vore kapitalförstöring att fälla dem. Dessutom har vi mycket ungträd i Kungsbacka så det är bra om vi kan behålla stora träd, de tar upp en hel del partiklar från trafiken.

Nu när arbetet med att flytta träden är klart börjar det svåra jobbet, säger Leon Martini. En del av de gamla trädens rotsystem har skurits av vid flytten och det är en utmaning att få lindarna att fortsätta växa på nya ställen. För att hjälpa träden görs en ring runt lindarna som fylls med kompostjord och täcks med träbark för att förhindra ogräs att växa. Under fem år kommer träden att tas om hand och vattnas innan de ska klara sig på egen hand.

–Vi lägger mycket energi och kärlek på eftervård. Om hälften av träden klarar sig är jag jättenöjd.

Lindarnas stam är också täckt av juteväv som kommer att sitta kvar. Det fungerar som ett skydd eftersom träden placeras i nya väderstreck vilket innebär en risk för att solen kan spräcka stammen då barken är olika tjock på olika delar av trädet.

ANNONS

Vad som ska hända med de resterande lindarna i området är fortfarande oklart. Det finns tankar om att flytta ytterligare 25 träd till en slags depå där de kan förvaras under ett år för att sedan sättas tillbaka i den nya parken som ska anläggas i området. Byggstart för den nya simhallen planeras sommaren 2018.

ANNONS