FLEXIBILITET. Att lokalerna går att använda till olika verksamheter lockade fastighetsutvecklarna. Här Aspelin Ramms marknads- och försäljningschef Kristian Höglind och vd Lennart Karlsson.
FLEXIBILITET. Att lokalerna går att använda till olika verksamheter lockade fastighetsutvecklarna. Här Aspelin Ramms marknads- och försäljningschef Kristian Höglind och vd Lennart Karlsson.

Gamla pedagogen blir företagspark

ANNONS
|

Mycket har hänt med den jättelika byggnaden de senaste åren. Lärarutbildningen lämnade lokalerna för nya pedagogen på Grönsakstorget i centrala Göteborg 2006. Kvar stod 36 000 oanvända kvadratmeter.

– Vi såg att huset hade en otrolig flexibilitet, att det fanns möjlighet att bygga olika saker, säger Lennart Karlsson, vd på företaget Aspelin Ramm som sysslar med fastighetsutveckling. Företaget köpte byggnaden för tre år sedan och har sedan dess arbetat med att renovera den.

Pedagogen, som ligger väster om Mölndal centrum, har fått behålla sitt namn med ett tillagt ord på slutet, nämligen park.

– Vi valde att behålla namnet eftersom det är så starkt, alla vet vad det är, säger Lennart Karlsson.

ANNONS

Han och Kristian Höglind, marknads- och försäljningschef, visar runt i området. Vi går genom nyrenoverade kontor och tomma våningsplan som fortfarande håller på att renoveras. Byggnaden har delats i mitten och i dag är det två byggnader med en mittgång, där man kan komma in i lokalerna genom flera nya entréer. Alla innerväggar har rivits, fasaderna har snyggats till och byggnaden har fått ett grönt, växande sedumtak.

– De byggen som pågår nu är hyresgästanpassningar. Och så håller vi på med en ny infart till området som kommunen genomför, men som vi betalar för till stor del, säger Lennart Karlsson.

Sammanlagt lägger företaget 350-400 miljoner kronor på hela projektet uppger de.

– Vi tror att det ska kunna bli en bra affär, säger Lennart Karlsson.

Härnäst vill företaget utveckla området omkring byggnaderna – sammanlagt 82 000 kvadratmeter. 500-700 bostäder, andra verksamheter och en park finns i planerna som de ska ta tag i under 2014.

Pedagogen park

Ligger väster om Mölndal centrum.

Byggdes 1974 för Göteborgs universitets lärarutbildning, som lämnade lokalerna 2006.

ANNONS

Köptes av företaget Aspelin Ramm 2010.

I dag hyrs lokalerna bland annat av Trafikverket, Svenska kyrkan, en förskola, en skola, en lunchrestaurang och flera företag. Från hösten 2014 också hemvist för Bohuslän big band.

I dag är hälften av lokalerna uthyrda. 500 personer arbetar i lokalerna.

ANNONS