Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Johan Nilsson, TT / GP montage
Bild: Johan Nilsson, TT / GP montage

Göteborgsregionen har störst smittspridning i Västra Götaland

Smittspridningen av covid-19 är som störst i flera av kommunerna i Göteborgsregionen.
Den senaste statistiken från Västra Götalandsregionen visar samtidigt att antalet fall ökat i 40 av 49 kommuner – även om jul- och nyårshelgen gör siffrorna osäkra.

Läget blir allt mer ansträngt för sjukvården i Västra Götaland, och antalet iva-platser har behövt skalas upp i hög takt. Samtidigt fortsätter många västsvenskar att få covid-19.

Antalet fall håller sig på rekordnivåer, trots att en i vissa fall begränsad provtagning under jul och nyår kan påverka statistiken.

– Det går inte att förneka att det är lite lurigt nu när det är jul, nyår och trettonhelg. Det är inte den vanliga vardagen, och vi vet att det varit mindre möjlighet att provtas – samtidigt som det också provtagits mycket. Vi vet heller inte om folk som varit sjuka valt att provta sig, eller väntat, i och med att det varit helger, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

LÄS MER: Coronafallen ökade med 28 procent under nyårsveckan

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg ser att fortsatt många i regionen insjuknar i covid-19. Bild: Jonas Lindstedt
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg ser att fortsatt många i regionen insjuknar i covid-19. Bild: Jonas Lindstedt

Kommuner i GR sticker ut

Statistiken under jul och nyår ska alltså tolkas med försiktighet. Siffrorna från 2020 års sista dagar, och de första dagarna 2021, visar dock tydligt hur smittspridningen fortgår i hela Västra Götaland.

– Man behöver nog ha några veckor för att följa utvecklingen och se vart det går. Men helt klart är att vi har alldeles för många bekräftade fall, och alldeles för mycket tecken på att vi fortfarande har en stor samhällsspridning. Det ser vi i sjukvården också, där det inte lugnar sig med nya fall.

Under nyårsveckan ökade antalet fall jämfört med julveckan mest i Bollebygd, Grästorp och Lysekil – sett till antal invånare. Det är dock kommuner med förhållandevis få invånare, vilket gör att statistiken kan variera kraftigt mellan olika veckor.

Mer tydligt är hur smittspridningen är stor i kommunerna som tillhör Göteborgsregionen (GR). Det är en trend som känns igen från de senaste veckorna. Sedan vecka 50 har GR haft en klart högre incidens än övriga tre kommunalförbund i Västra Götaland.

– När det började öka i Göteborg ökade det ändå på de andra ställena också, men det har inte varit lika kraftig ökning på övriga håll. Det är tydligt att Göteborgsregionen har högst incidens.

LÄS MER: Mardrömmen på IVA blev sann – platserna på Sahlgrenska fick tredubblas på tre veckor

Bland kommunerna med allra högst incidens (fall per 10 000 invånare) under vecka 53 hittas Ale, Alingsås, Lerum, Lilla Edet och Partille.

Många coronasmittade i Göteborg

Även i Göteborgs kommun är smittspridningen fortsatt omfattande, och av regionens sjukhus är det just Sahlgrenska universitetssjukhuset som tydligast sett det ökade trycket de senaste veckorna.

– Har du en hög samhällsspridning och väldigt många drabbade och sjuka vet vi att utav dem kommer ett antal behöva sjukhusvård. Det sambandet finns förstås.

Totalt konstaterades 3 109 nya fall av covid-19 i Göteborg under nyårsveckan.

LÄS MER: Sahlgrenska vädjar om hjälp – behöver mer IVA-personal

Sett till stadsdelsnämndsområdena, som försvann vid årsskiftet, sticker Norra Hisingen ut. Där har antalet nya fall ökat markant jämfört med några veckor tillbaka, och 70 nya fall per 10 000 invånare är mest i Göteborg.

Överlag är emellertid siffrorna höga i hela staden, jämfört med tidigare under 2020. Det nya året inleds alltså med ett högst allvarligt läge i pandemin.

– På något sätt måste det bli en vändpunkt på det här; det måste vända. Men det är helt klart så att vi inte har sett den vändningen än, säger Thomas Wahlberg och fortsätter:

– Just nu är det jättesvårt att veta när vändningen kommer, men desto viktigare är det att vi följer alla de råd som finns. Det är det enda vi kan göra just nu.

LÄS MER: Smittskydd Västra Götaland vill införa distansundervisning för högstadiet

LÄS MER: Vården allt närmare taket – Tegnell hoppas att råden haft effekt mot coronasmittan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.