Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborg har ett underskott på äldreboendeplatser. Nu får de köpa 25 platser av Ale som har ett överskott. Arkivbild: Lo Birgersson

Göteborg köper upp äldreplatser i Ale

Göteborg saknar boendeplatser till sina äldre och Ale har ett överskott. Då köper kommunen 25 permanenta platser på äldreboende av Ale.

I Göteborgs stad finns i dagsläget ett underskott på äldreboendeplatser. Och för att lösa detta har nu ett avtal tecknats om att köpa platser från Ale kommun. 
– Vi har ett underskott på äldreplatser men det pågår ett jättearbete för att planera nya äldreboenden. Och vi gör det här för att lösa situationen under tiden till dess att vi har våra egna nya boenden på plats, säger Anette Johannesson, sektorschef för äldreomsorg samt hälso- och sjukvård i Örgryte-Härlanda.

Stadsdelen, som ansvarar för att samordna all äldreomsorg i Göteborg, har tecknat ett avtal med Ale kommun, ett avtal som i första hand handlar om fem platser på korttidsboenden men som också på sikt innebära 25 permanenta platser på äldreboenden i Ale. 

Avtalet börjar gälla 12 juni för de fem korttidsplatserna och efter årsskiftet får kommunen full tillgång till 25 platser på ett nytt äldreboende i Älvängen som ska stå klart då.

I dagsläget har Göteborg ett behov på ungefär 100 platser och de som står i kö till äldreboende kommer att erbjudas plats i Göteborg men även i Ale.
– Avtalet gäller på två år och vi gör anrop om vi behöver en plats. De som står i kön och kan tänka sig att bo i Ale kommer att få plats där. 

Men de kan också välja att inte ta en erbjuden plats där?
– Det kan se olika ut, men många kan nog tänka sig att bo i Ale, de kan ha släktingar som bor i kommunen, i Angered eller på Norra Hisingen, säger Anette Johannesson.

Enligt Anette Johannesson kommer inte Ale kunna tjäna några pengar på att hyra ut äldreboendeplatser till Göteborg.
– Det är bara en självkostnad, Ale får inte ta ut mer än det kostar och i dag kostar en boendeplats 600 000–700 000 kronor per år, säger Anette Johannesson.


För Ales del är det inte heller något som görs för att gå med vinst, utan ses som ett sätt att hushålla med kommunens skattemedel.
– Det handlar inte om att göra någon vinst, det handlar om att använda skattemedel och resurser på ett klokt sätt och inte låta lokaler stå tomma och öka arbetstillfällena, säger Annika Ljungh, verksamhetschef äldreomsorgen i Ale. 

Anledningen till att Ale kan sälja platser till Göteborg beror på att kommunen har tagit höjd för en ökad efterfrågan på äldreboenden. Efter nyår står ett nytt äldreboende klart i Älvängen. Men det räknar kommunen inte med att behöva använda än. Och genom samarbetet inom Göteborgsregionen har kommunen därför erbjudit Göteborg att köpa platser där.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.