Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Göta älv räddar Göteborg från akut vattenbrist

Trots en sommar som regnat bort är grundvattennivåerna i Göteborg de sämsta på nästan 40 år. Men göteborgarna behöver inte vara oroliga. Staden får sitt vatten från Göta älv – Sveriges vattenrikaste vattendrag. – Vi behöver inte ha något vattningsförbud, säger Ulrika Neazer vid Kretslopp och vatten i Göteborg.

I år är grundvattennivåerna de lägsta sedan slutet av 1960-talet och de riskerar att bli ännu lägre, konstaterade Sveriges geologiska undersökning (SGU) i maj i år. 
De mätningarna följer efter 2016 som var det torraste året i Sverige på 40 år.

Nivåerna i de små grundvattenmagasinen har i större delen av landet sjunkit med omkring 30 centimeter. På flera platser har sänkningen varit större än 50 centimeter. Området med låga nivåer har utvidgats jämfört med förra månaden och omfattar nu även delar av Västra Götaland.

"Jakten på grundvatten intensifieras"

De senaste årens vattenbrist riskerar att accelerera och Sverige behöver få fram information både om var det finns nya potentiella grundvattentillgångar och mer information generellt om grundvattenmagasin och grundvattenbildning. Det menar regeringen som i juli i år sköt till 30 miljoner kronor till SGU.

Näringsminister Mikael Damberg sa i samband med det att regeringen vill att "jakten på grundvatten intensifieras":

– Den information om grundvatten som SGU tar fram åt länsstyrelser och kommuner har blivit viktigare i takt med de historiskt låga grundvattennivåer vi nu upplever. 

Professor i hydrogeologi Roland Barthel vid Göteborgs universitet förstår att regeringen skjuter till extra pengar i sökandet efter fler grundvatten resurser. 

– Kommunerna vill såklart säkra tillgången för framtiden och grundvattnet räcker inte till som det ser ut i dagsläget. För vad händer om det blir ytterligare två torra vintrar? 

– Cirka 80 procent av Sveriges kommuner använder sig av grundvatten och det är såklart ett jätteproblem om de resurserna inte kan förse befolkningen med det vatten de behöver, säger Roland Barthel. 

Göta älv – vatten att förse hela jorden med

Flera kommuner tvingades under de torraste månaderna införa begränsningar i den allmänna vattenförsörjningen. 

Så även i år. 

Halmstad, Laholm, Örebro och Gotland är bara några exempel på kommuner som i år har beslutat om bevattningsförbud. 

Men inte Göteborg. 

– Vi tar vatten från Göta älv, så vi har inte de problemen, säger Ulrika Naezer vid Kretslopp och vatten i Göteborg. 

I Sverige har vi dricksvattenkvalitet på allt vatten som används i hushållet – från vattnet i kranen till vattnet i toaletten. Många kommuner använder grundvatten för sin dricksvattenproduktion.  

– Göteborgarnas vattenkonsumtion är säkrad då vi använder ytvatten och berörs inte av grundvattennivåerna, det skulle eventuellt vara de som har egen brunn som märker av vattenbristen, säger Ulrika Neazer.

En procent kan bli dricksvatten

En svensk förbrukar cirka 160 liter vatten per person och dygn. Ungefär 10 liter går till matlagning och dryck, resten är vatten vi förbrukar när vi duschar, diskar, tvättar, städar, spolar på toaletten och allt annat vi använder vatten till.

Det kan jämföras med den genomsnittlige amerikanen som använder över 500 liter vatten per person och dygn, eller människor i Etiopien som förbrukar endast 20 liter.  

Då endast en procent av allt vatten som finns på jorden går att göra dricksvatten av är ofta grundvattenmagasinen begränsade. Även i ett land som Sverige, vars landyta är 9 procent vatten och myr, kan det vara svårt att få vattnet att räcka till vid hög förbrukning.  

Roland Barhel trycker på att det här kan vara resultatet av ett par torra vintrar, och behöver inte bero på klimatförändringar. 

– Grundvattennivåerna påverkas av hur mycket nederbörd som faller under året och som kommer ner i marken och fyller på depåerna under mark. 

På frågan om Göta älv kan komma att försörja hela landet med vatten är Roland Barthel tveksam. 

– Jag tror inte att Göta älv kan förse hela Sverige med dricksvatten, men det är klart att kanske Vänern och Vättern kan förse fler. Problemet är bara att Sverige är ett stort och glesbefolkat land som gör det svårt och dyrt att dra vattenledningar igenom. 

Idag får över 700 000 personer sitt bruksvatten från Göta älv och nuvarande kapacitet i regionen är utifrån dagens behov tillräcklig.

– Även om vattenbehovet skulle öka med så mycket som 10 procent under de närmaste 20 åren finns det fortfarande kapacitet att klara en sådan ökning, säger Ulrika Neazer vid Kretslopp och vatten i Göteborg. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.