Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Flera skott avlossades vid campingsplats på Stenungsön i samband med en polisinsats under torsdagskvällen. Bild: Mikael Berglund

Gärningsman misstänks ha skjutit med polisens vapen

När polisen skulle ingripa mot en man vid en campingplats i Stenungsund, misstänks mannen ha avlossat flera skott med en av polisernas tjänstevapen. Hur mannen kan ha fått tag på vapnet utreds nu av polisen.
– På något sätt fick han tag på det, säger polischefen Sten-Rune Timmersjö.

Vid 17-tiden under torsdagseftermiddagen inleddes en större polisinsats på Stenungsön mellan Stenungsund och Tjörn i Bohuslän.

Polisen hade först larmats till ön med anledning av en pågående skadegörelse på en bil.

När patrullen som larmades ut till platsen anlände var mannen som enligt vittnen gjort sig skyldig till skadegörelsen försvunnen.

En stund senare fick polisen information att han satt i en bil i området och polisen återvände då till platsen.

LÄS MER: Skottlossning i Stenungsund – polis träffad av splitter

Vad som hände sen råder det fortfarande oklarheter kring. Det som polisen med säkerhet kan säga är att ett vapen avlossades och att vapnet som avlossades tillhörde en av poliserna.

I samband med skottlossningen träffades en polis och en person från allmänheten av splitter. Ingen person träffades direkt av något skott.

I samband med händelsen greps en man i 20-årsåldern misstänkt för mordförsök och för att ha varit den som avlossade skotten.

Uppstod tumult

Händelsen utreds nu av polisens sektion för grova brott i Fyrbodal där Sten-Rune Timmersjö är chef.

– Patrullen larmas dit efter att en person uppträder konstigt. Han ska ha slängt sig över någon bil, och satt sig i en bil som det inte fanns några nycklar i. När polisen kommer dit blir det något form av tumult, det är det jag vet så här långt, säger Timmersjö.

I samband med tumultet ska den misstänkte mannan på något sätt ha kommit över en av polisernas tjänstevapen.

Sten-Rune Timmersjö är chef vid polisens sektion för grova brott i Fyrbodal. Bild: Adam Ihse/TT

– Hur det gick till kan vi inte säga något om än. Vi behöver göra fler undersökningar och prata med vittnen och de inblandande. På något sätt fick han tag på vapnet, säger polischefen.

Hur många skott som avlossades är inte heller klarlagt.

– Men det var fler än ett i alla fall, säger Sten-Rune Timmersjö.

När GP är i kontakt med honom under fredagseftermiddagen satt polisen i förhör med den misstänkte mannen som nu sitter anhållen.

Beskjutna poliser fick krisstöd

Om det finns några fler misstankar i samband med händelsen kan Sten-Rune Timmersjö i nuläget inte svara på. Polischefen säger att han inte heller har kännedom om det pågår någon utredning kring om polisen kan ha begått något misstag som kan ha lett till att mannen fick tag på tjänstevapnet som avlossades.

– Hos oss utreder vi inte det, vi utreder det misstänkta mordförsöket. Det jag kan säga är att det generellt vid andra skottlossningar som jag har haft inblick i så brukar man upprätta en anmälan om tjänstefel vid sådana här händelser för att utreda om det kan ha begåtts något misstag, men jag vet inte om det är så i det här fallet, säger Sten-Rune Timmersjö.

Poliserna som besköts vid campingen är båda målsägande i utredningen gällande mordförsöket och fick under torsdagskvällen internt krisstöd.

Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region Väst, kan inte heller svara om det finns några fler misstankar än mordförsöket.

– Men hur personen som misstänks ha avlossat vapnet kom över det kommer ju att utredas, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.