Fyrverkeriförbud diskuteras i Lerums kommun

Socialdemokraten Sara Jäderklint vill att Lerums kommun ska verka för ett nationellt fyrverkeriförbud och får visst stöd av den borgerliga majoriteten.

ANNONS
|

De styrande allianspartierna ställer sig bakom intentionerna men konstaterar att ett förbud inte är en fråga för kommunen.

Den förste juni i år skärptes de nationella reglerna, nu krävs tillstånd och särskild utbildning för fyrverkerier med styrpinne. Sedan tidigare är smällare och tyngre raketer förbjudna. Så kallade fyrverkeritårtor, som tänds från marken och innehåller flera raketer, är fortfarande tillåtna.

– Fyrverkerier påverkar miljön, vilda djur och tamdjur blir skrämda. Även människor störs, jag tänker särskilt på dem som kommit hit från krigsdrabbade länder, säger Sara Jäderklint (S), vice ordförande i kommunstyrelsens stöd- och omsorgsutskott.

Åmåls kommun fick bakläxa

Enskilda kommuner kan formellt inte fatta beslut om fyrverkeriförbud. Tidigare i år upphävde länsstyrelsen Åmål kommuns totalförbud eftersom det ansågs vara allt för långtgående.

ANNONS

Södertälje kommun har fattat ett besluta om att verka för ett nationellt fyrverkeriförbud och Sara Jäderklint tänker sig att Lerum kan göra något liknande. Exakt hur det ska gå till är något som kommunen får undersöka, menar hon.

– Lerum har sagt att man vill bli en ledande miljökommun i Sverige, då är det viktigt att få bort den här sortens nedskräpning som fyrverkerierna innebär.

Alliansen i Lerum. Christian Eberstein (KD) Eva Andersson (C) Lill Jansson (L) och Alexander Abenius (M).
Alliansen i Lerum. Christian Eberstein (KD) Eva Andersson (C) Lill Jansson (L) och Alexander Abenius (M). Bild: Martina Liljedahl

Majoriteten i kommunstyrelsen (M, L, C, KD) möttes i veckan och för att diskutera förslaget och de ville inte avslå motionen.

– Det vore fel, vi tycker att intentionen är bra, det är helt klart att fyrverkerier påverkar både djur och miljö negativt, men det är en partipolitisk fråga som får hanteras av riksdagen, säger kommunalrådet Eva Andersson (C).

Jobbar för lasershow istället

Den lokala ordningsstadgan i Lerum begränsar användandet av fyrverkerier till kvällstid under nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton. I annat fall krävs tillstånd av polisen.

Lerums kommun arrangerar inte själv något nyårsfirande men stöder det årliga firandet vid sjön Aspens strand genom Lerums centrumförening.

Kommunstyrelsen har tidigare beslutat verka för att centrumföreningen byter ut pyrotekniken mot en lasershow.

Nu går frågan om fyrverkerierna vidare till kommunfullmäktige.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS