Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Fyra vargattacker på åtta dagar

På gränsen mellan Västra Götalands län och Jönköpings län har en varg vid upprepande tillfällen attackerat betande får. Nu har länsstyrelserna beslutat att vargen ska skjutas.

Sedan maj månad har det inträffat åtta vargattacker mot betande får. Attackerna har inträffat i Ulricehamn och Tranemos kommuner i Västra Götalands län och även två kommuner i Jönköpings län. Fyra av attackerna skedde mellan den 21-28 juli.

– De senaste fyra attackerna har skett i Tranemo kommun och även i Gnosjö och Gislaveds kommuner i Jönköpings län. Innan dess var det ytterligare fyra angrepp en bit bort, säger Anita Bergstedt, tillförordnad chef på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Sammanlagt hat 38 får mist livet i vargattackerna och Länsstyrelsen misstänker att det rör sig om en varg.

– Eftersom det är ett ganska litet område och många angrepp under en kort tid så är det hög sannolikhet att det är en specifik varg som har tagit sig denna vanan att livnära sig på betande får. Då är det väldigt svårt att komma till rätta med det på något annat sätt än att skjuta vargen, säger Anita Bergstedt.

Ville se om vargen var genetisk värdefull

Länsstyrelsen har gjort ett försök att ta dna-prov genom att analysera saliv från vargen för att avgöra om det är en genetisk värdefull varg.

– Det gör man först för att man vill veta om det är samma vargindivid, men också för att se om det är en varg som har invandrat. Den skandinaviska vargstammen är väldigt inavlad och man vill att det flyttar in vargar från den finsk-ryska populationen för att bland ut generna, så de vargarna är man mer rädd om. Men i detta fallet kunde vi inte se vart vargen kommer ifrån.

Tillsammans med Länsstyrelsen i Jönköping tog man därför ett beslut att inleda skyddsjakt på vargen. Jakten pågår till och med den 16 augusti.

– Normalt sett har vi inte stationär varg i området utan det är vargar som vandrar omkring. Om vi låter det gå för lång tid då är det inte säkert det är samma varg man ser och det är den skadegörande vargen man vill få bort. Ser man en varg i området eller om det sker fler attacker ska man höra av sig till Länsstyrelsen, säger Anita Bergstedt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.