Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild Bild: Johan Nilsson/TT
Arkivbild Bild: Johan Nilsson/TT

Fyra flerfamiljshus drabbade av anlagda bränder

Fyra trappuppgångar i fyra olika flerfamiljshus i Lysekil rökfylldes på lördagskvällen. Räddningstjänsten ser allvarligt på det inträffade.

– Det är oerhört allvarligt om det blir nåt större än så här. Det är folk som bor och sover och lever här så det är absolut ingen lek, säger Mikael Gard, räddningsledare på plats på Badhusberget under lördagskvällen.

Det var strax före 21 på lördagen som räddningstjänsten i Lysekil larmades till Badhusberget på grund av rök i en trappuppgång. Men det visade sig att det inte bara var en trappuppgång som var rökfylld, utan flera.

– Det är fyra olika huskroppar och fyra olika trappuppgångar. Min bild av det är att det är minst lika mycket ett polisiärt ärende som ett räddningstjänstuppdrag, säger Mikael Gard.

Liknande händelser tidigare

Själva bränderna har dock varit av mindre omfattning. Det handlar enligt räddningstjänsten om tidningar som brunnit i trappuppgången, vilket lett till rökutveckling. Det har inte varit någon spridningsrisk och ingen har skadats.

– Elden som sådan var väldigt begränsad och lätt att släcka, så sett till den biten var det inget stort jobb för oss. Och Ingen rök hade kommit in i nån lägenhet direkt.

Mikael Gard berättar att det inte är första gången något liknande händer i området.

– Vi har haft liknande händelser tidigare. Jag vet att vi haft det men hur mycket och hur många det vågar jag inte svara på nu. Det blir något för oss och polisen att se till så att det inte händer igen.

Ingen person gripen

Polis har varit vid platsen, men ingen person har gripits för händelsen. En anmälan om skadegörelse genom brand har skrivits.

– Det jag vet är att det har brunnit på fyra platser, sen om det rör sig om olika adresser det vet jag inte. Men vi ser på det här som att det är någon som har gjort det här uppsåtligen, det rör sig om skadegörelse genom brand, säger Andreas Odén, vakthavande befäl vid polisen region Väst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.