Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Antalet avlidna i covid-19 rapporteras löpande av Folkhälsomyndigheten för att kunna följa smittspridningen. Bild: Gorm Kallestad

Fyra färre döda i covid-19 – så kunde Västra Götalands siffra sjunka

I fredags hade 389 personer avlidit i covid-19 i Västra Götaland. I lördags var det 385 personer.
Men minskningen beror inte på fyra mirakel.

De senaste månaderna har alla kunnat följa Folkhälsomyndighetens covid-19-statistik dag för dag. Antal bekräftade fall och antal avlidna uppdateras dagligen, och siffrorna används för att följa smittans utveckling.

När myndigheten presenterar statistiken på de myndighetsgemensamma presskonferenserna betonas att siffrorna på grund av eftersläpning kan "justeras uppåt".

LÄS MER: Unik svensk statistik visar: Så är det att dö i covid-19

Från 389 till 385

Men Västra Götaland siffra justerades tvärtom nedåt i helgen. I fredags rapporterades om 389 dödsfall – i lördags 385.

"Våra utredare här svarar att det beror på att man i Västra Götaland har korrigerat sin statistik", svarar Anna Wetterqvist på Folkhälsomyndighetens presstjänst, när GP försöker reda ut vad som stämmer.

LÄS MER: Fyra av tio som dör av corona dör ensamma utan personal eller anhöriga

Annan dödsorsak

Så hur kan en till synes definitiv faktauppgift – om en persons död – korrigeras? Birgitta Arnholm, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, förklarar:

"Det beror på att smittskyddet i dessa fyra fall fick information från ansvariga läkare om att dödsorsaken ej var relaterad till covid-19-infektion. En ändring utfördes därför av oss på fredagen, och kom med i Folkhälsomyndighetens statistik på lördagen", skriver hon.

Datan som Folkhälsomyndigheten dagligen presenterar är nämligen preliminär, och möjlig att redigera i efterhand. I helgens fyra fall kunde läkare alltså konstatera att personen avlidit av andra orsaker än covid-19.

LÄS MER: Minst 35 döda på två äldreboenden i Östra Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.