Fullt utvecklad villabrand: ”Totalt övertänd”

På lördagskvällen stod en villa i lågor i Halmstad. Fastigheten blev totalförstörd. Polis, ambulans och flera räddningstjänstenheter var på plats för att bekämpa branden. Enligt uppgift ska det inte ha varit någon i bostaden.
– Vi har rökdykare på plats, säger Peter Karlborg, inre befäl vid räddningstjänsten i Halmstad, efter att larmet inkom.

ANNONS
|

Det var klockan 17.16 som räddningstjänsten i Halmstad ryckte ut på ett larm om en villabrand i bostadsområdet Fyllinge i Halmstads kommun.

– Det är en fullt utvecklad villabrand. Villan är totalt övertänd och vi har rökdykare på plats, säger Peter Karlborg, inre befäl vid räddningstjänsten i Halmstad, vid tillfället.

Polis, ambulans och sju räddningstjänstenheter ryckte ut till platsen. Utöver rökdykare finns där även två tankbilar från Laholm som bidrog med släckningsarbetet.

– Vi har också en stegbil uppe på taket som ska spruta ned vatten på branden och kyla ner platsen, säger han.

”Stor spridningsrisk”

Enligt polisens vakthavande befäl Morten Gunneng spärrades ett stort område av för att underlätta räddningstjänstens arbete.

ANNONS

– Uppgifterna vi har fått säger att det är stor spridningsrisk för närliggande villor. Vi har börjat hjälpa till med evakuering och avspärrning, säger han.

Hur stort område som berördes av avspärrning och evakuering var oklart.

– Det ser inte bra ut alls, det är en omfattande brand och nu lägger man fokus på att begränsa elden, säger Morten Gunneng.

Ska ha börjat i en gasolgrill

Peter Karlborg berättar också om spridningsrisken och målet under kvällen var att branden inte skulle sprida sig till närliggande fastigheter.

Finns det några människor i villan?

– Enligt de uppgifter jag har fått till mig så har alla kommit ut.

Enligt de initiala uppgifter från händelsebeskrivningen från SOS Alarm ska det ha rört sig om en gasolgrill som börjat brinna varvid branden spridit sig till husväggen.

– Men det är inget vi har fått bekräftat ännu, säger Peter Karlborg.

Släckningsarbetet pågick i stabil takt under kvällen. Vid 19-tiden berättar Karlborg att taket håller på att rasa ner.

– Dessutom försöker vi ta ut så mycket grejer som möjligt från bostaden som eventuellt kan gå att rädda. Men byggnaden är totalt rök- och brandskadad, säger han.

Strax därpå säger polisens vakthavande befäl Morten Gunneng att man lyckats förhindra spridningen och att branden är begränsad till villan. Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

ANNONS

Totalförstörd villa

Vid 21.30-tiden berättar Peter Karlborg att branden är släckt, men villan är totalförstörd.

– Nu går vi in i ett bevakningsläge, och det kommer finnas två brandmän på plats under natten för att hålla eventuella glödbränder i schack.

Ingen ska ha förts till sjukhus i samband med branden.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS