Fullt utvecklad brand i flerfamiljshus i Halmstad

Under natten till söndag bröt en kraftig brand ut i ett flerfamiljshus i centrala Halmstad. Boende blev evakuerade och tre personer ska vara rökskadade. Flera av de boende fick under natten hjälp av polis att ta sig till hotell. Under tidig söndagsmorgon var branden under kontroll.

ANNONS
|

Det var klockan 01.27 som larmet om en brand i ett flerfamiljshus inkom till räddningstjänsten. De ryckte ut till platsen med sju enheter och släckningsarbetet pågår för fullt.

– Det är ett trevåningshus och vi har en fullt utvecklad brand i en av lägenheterna, säger Thomas Andersson, räddningstjänstens inre befäl i Halmstad, klockan 01.45 under natten.

Enligt räddningstjänsten befann sig två personer inne i lägenheten vid tiden för branden, men bägge ska ha hunnit ta sig ut ur byggnaden. De ska ha fått rökskador.

– I nuläget finns det en risk att branden sprider sig till vinden, säger Andersson.

ANNONS

Räddningstjänsten har satt en preliminär prognos på tre timmar. I nuläget är det okänt hur och varför branden startade.

Tre personer rökskadade

Polisen larmades också till platsen och enligt Martin Hallberg, polisens vakthavande befäl i Väst, är de på plats och bistår räddningstjänsten.

– Det är ett helt övertänt flerfamiljshus och vi fick in det som om det var lågor på både våning två och tre. Vad jag förstår så är det i nuläget tre personer som verkar vara rökskadade, säger Hallberg, strax efter klockan 02.

Strax före klockan 03 meddelade räddningstjänsten att de hade kallat dit ytterligare en enhet och att insatsen fortfarande pågår för fullt. Det finns fortfarande en spridningsrisk till vinden.

Polisen har påbörjat en avspärrning

Enligt Hallberg ska 14 personer vara skrivna på adressen och enligt polisens initiala uppgifter ska alla vara ute ur byggnaden. Flera av de boende fick under natten hjälp av polis att ta sig till hotell.

Polisen har påbörjat en avspärrning av platsen.

– I nuläget har vi ett rättsläge om misstänkt allmänfarlig vårdslöshet, men det kommer ta några timmar innan räddningstjänsten är klara med släckningsarbetet, säger Hallberg.

Strax efter klockan 04 under natten meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll och att de snart kommer att börja avveckla från platsen.

ANNONS

– Vi kommer att lämna kvar enhet för bevakning under natten, säger Thomas Andersson.

Hann branden sprida sig vidare till vinden?

– Den kom åt en mindre del, men vi hann begränsa den. Det blev lite rökspridning till vinden, säger Andersson.

ANNONS