Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Fullt utvecklad brand i byggnad

Sent på torsdagskvällen började det brinna i en mindre byggnad intill en villa i Härryda kommun. Räddningstjänst kom till platsen med elva enheter. Närliggande byggnader fick evakueras på grund av en gasflaska som ska finnas i den brinnande byggnaden. Branden är nu släckt.

Klockan 22.11 inkom ett larm om en brand i en byggnad i Härryda kommun.

– Det brinner ordentligt i ett garage och i en friggebod, sa Lotta Molander, vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Räddningstjänsten kom till platsen med elva enheter. Även ambulans larmades, men det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats i samband med branden. Även polis anslöt för att spärra av ett område runt den brandhärjade villan.

– Eventuellt kan det bli aktuellt att evakuera andra fastigheter runt om, med det är räddningstjänsten som får göra den bedömningen, sa Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen region Väst.

Byggnader utrymdes på grund av explosionsrisk

Räddningstjänsten bekräftar en stund senare att de evakuerade närliggande byggnader. Enligt polisen ska det röra sig om ett tiotal boenden som har fått lämna sina bostäder.

– Vi kan bekräfta att det finns en gasflaska i byggnaden, därför evakuerar vi nu närliggande byggnader, sa Lotta Molander.

Vid tio-tiden på morgonen hade de boende fortfarande inte fått återvända till sina bostäder.

– Det finns fortfarande en explosionsrisk. Det finns en gasflaska i en byggnad så vi har en passiv släckning där vi håller oss undan ifall den skulle explodera och vi har avspärrningar runt området. Vi är fortfarande kvar där med sju man, säger Martin Olsson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Räddningstjänsten var fortfarande kvar på platsen på fredagsförmiddagen.

– Vi är fortfarande kvar och håller på med eftersläckningsarbete. Huset har klarat sig men ett garage och en friggebod har brunnit ner. I garaget finns en gasflaska, men risken för att den exploderar är mindre nu, säger Lotta Molander.

Vid lunchtid på fredagseftermiddagen hade räddningstjänsten lämnat platsen.

– Branden är avslutad. Vi hittade gasflaskan och har tagit den i beslag. De boende har fått återvända till sina hem, säger Martin Olsson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

"Jag såg att det brann väldigt häftigt"

Ett vittne som GP har varit i kontakt med körde förbi platsen med bil när han upptäckte att det brann kraftigt.

– Jag såg att det brann väldigt häftigt och insåg att det var något som inte stämde så jag bestämde mig för att åka in och se om jag kunde hjälpa till, berättar vittnet.

Han lämnade platsen då polisen meddelade att de skulle evakuera området runt omkring byggnaden.

– De håller på och evakuerar, en av grannarna där sa att det finns en tank eller någon form av gasbehållare i byggnaden, sa vittnet.

Förundersökning om mordbrand

Enligt Polisens presstalesperson Peter Aldersson kommer man att spärra av platsen för en teknisk undersökning.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.