Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christer Lundgren.

Full rulle på biografen

Filmhuset Facklan slog besöksrekord i fjol. Populära filmer och bra samarbeten ligger bakom framgången.

– 2012 var ett bra biografår i hela landet. Det märktes även i Kungsbacka, säger Christer Lundgren, ägare till Facklan biograf AB.

Han nämner den franska filmen En oväntad vänskap som en personlig favorit. Den har visats 120 gånger på Facklan.

De tre biosalongerna vid Kungsbacka torg besöktes under 2012 av 115 000 personer, vilket är nytt rekord.

– När vi flyttade verksamheten från Saga hit för nio år sedan ökade antalet besökare från 55 000 till 80 000. Därefter har det varit sakta stigande siffror, säger Christer Lundgren.

Lundgren har varit i branschen sedan 1960-talet och tror att snacket om biografernas död i konkurrens med dvd, nedladdningar, strömning och digital hemmabio är överdrivna. Han hörde ungefär samma sak både när teven slog igenom och när videobandspelarna började bli vanliga.

Men film hemma blir aldrig samma sak.

– Bio skapar en annan gemenskap. Man träffar människor, hör skratt som smittar av sig och ingen går ifrån för att koka kaffe eller hämta öl, förklarar Christer Lundgren.

Fjolårets tillströmning av besökare förklaras inte enbart av en bra repertoar. Att Kungsbackaborna blir alltfler är en annan viktig orsak. Plus samarbeten som gör att lokalerna utnyttjas. Förutom de ordinarie kvällsvisningarna köper kommunen föreställningar till skol- och seniorbio samt konferenser och temakvällar.

Ett exempel på det senare är Dokumix där visningar av dokumentärer kombineras med besök av någon av personerna bakom filmen.

Ett annat är Fokus då det visas film och serveras mat från något land som finns representerat bland Kungsbackas invånare. Hittills har man hunnit med Iran, Kina och Thailand och kvällarna har i princip varit utsålda.

Till det kommer Bio Kontrast (Folkets hus och parker) som visar lite smalare filmer 20 lördagar per år.

– Det gäller att stå på flera ben så att det händer saker i lokalerna. Samarbetet med kulturförvaltningen fungerar väldigt bra. Båda parter är övertygade om att det finns utrymme för olika typer av filmvisning, säger Christer Lundgren.

En del av verksamheten som växer är att företag köper en biokväll för sina kunder eller anställda. Ofta med lite mingel före filmen och catering eller krogbesök efteråt.

Biografdöden är som sagt avlägsen.

– I Kungsbacka skulle det snarare behövas en fjärde salong. 2012 var ett exceptionellt år filmmässigt, men tack vare att befolkningstillväxten vågar jag tro att 2013 kan bli lika bra, säger Christer Lundgren.