Full fart utför på lovet

Sportlovet gjorde entré med sin soligaste charm. I Alebacken glimmade hundratals unga leenden ikapp med skidanläggningens 36 000 kubikmeter konstsnö.

ANNONS
|

Allt tog sin början det legendariska året 1969. Några medlemmar i Friluftsfrämjandet blickade upp mot berget i Alafors och lät fantasin få vingar. Sagt och gjort, den 350 meter långa sluttningen försågs med en replift och döptes till Himlabacken, ett namn som skidbacken skulle ha ända fram till 2007.

– Det gick åt många vantar i liften på den tiden, minns Bernt Adielsson.

Han har varit aktiv i Alebacken SK sedan 1975 och är en av ett drygt 20-tal entusiaster som under hela året arbetar gratis för att den sydligt belägna skidanläggningen ska fungera. De flesta i föreningen är pensionärer, men i år har skaran fått nytillskott av några engagerade ungdomar.

ANNONS

– Har vi större fester är vi 70 personer, men när det kommer till jobb ungefär 20.

Bernt Adielsson blinkar skämtsamt med ett öga.

– Nja, några till är vi allt som jobbar. Det går åt åtta personer varje dag vi har öppet, tillägger Else-Marie Arvidsson.

Else-Marie hjälper till i kiosken. Hon berättar att föreningen i år har investerat 850 000 kronor i ett modernt liftkortssystem med portar och elektroniska liftkort.

– Det är suveränt. Nu kan alla som kommer hit köpa liftkort hemma via datorn. Väljer de tre timmar aktiveras kortet först när de åker igenom en liftport.

Pisten är vanligtvis bara öppen under helgerna, men denna vecka släpar liftarna sportlivsfirare upp till toppen varje dag.

Vecka åtta och nio är det också fullt ös för de föreningsaktiva, då erbjuds nämligen gratis åkning för skolor som vill sätta skidor på schemat.

– Det känns meningsfullt att arbeta ideellt här eftersom vi ger unga möjligheten att åka skidor. Alla familjer har inte har råd eller möjlighet att bege sig till fjällen, säger Bernt Adielsson.

Vatten till snökanonerna pumpas upp från ån som flyter i dalen nedanför Alebacken. Hittills i år har 36 000 kubikmeter konstsnö sprutats ut i pisten. Så snart temperaturen kryper två grader under minusstrecket drar snömaskinerna igång.

ANNONS

I år gick liftarna för första gången den 7 januari. Något år har vintern varit så mild att anläggningen bara kunnat ha öppet under en enda vecka.

–Här märks det att klimatet har blivit varmare under senare år, säger Bernt Adielsson.

Nu när kylan har slagit till spirar föreningens hopp om att skidåkning ska vara möjligt i Alebacken ända fram till slutet av mars.

– Konstsnö har andra kristaller vilket gör att den håller sex gånger så länge som vanlig snö.

ANNONS