FUKTPROBLEM. Under Fässbergs kyrka samlas vatten som stiger upp i väggarna. Sune Fransson, kyrkogårds- och fastighetschef, berättar om planerna på att dränera runt kyrkan.
FUKTPROBLEM. Under Fässbergs kyrka samlas vatten som stiger upp i väggarna. Sune Fransson, kyrkogårds- och fastighetschef, berättar om planerna på att dränera runt kyrkan.

Fukt i kyrkan

ANNONS
|

Högt beläget i centrala Mölndal, på kyrkberget, ligger Fässbergs kyrka. Den byggdes i slutet av 1800-talet och har blivit stadens landmärke.

– Kyrkan står på toppen av berget. Den får utstå mycket klimatmässigt, regn och blåst, säger Sune Fransson, kyrkogårds- och fastighetschef i Mölndals pastorat.

Fukt i de tjocka kyrkoväggarna har länge varit ett problem. Tidigare vandrade fukten in genom fasaden, men den är renoverad sedan fyra år tillbaka då utsidan fick nytt tegel och nya fogar. Ändå hittar vattnet in.

När kyrkan byggdes sprängde man i princip en grop där man gjorde grundläggningen. Det blir som en grop där vatten samlas och sedan stiger upp i väggarna, säger Sune Fransson.

ANNONS

Kraftiga fuktproblem i fasaden och grundkonstruktionen har konstaterats av både Sveriges tekniska forskningsinstitut och ett privat företag.

Nu vill församlingen dränera runt kyrkan. Ett förslag är att ett dräneringsrör sprängs ned i berget en meter från fasaden så att man kan leda vattnet bort från kyrkan.

– Ledorden är försiktighet och kunskap så man inte gör något tokigt med en sådan gammal kyrka. Det är som en gammal bil, man får vara försiktig med den, säger Sune Fransson.

Eftersom kyrkan är byggd helt i sten är det ingen risk för röta eller andra bestående skador, enligt Sune Fransson.

– Problemet är att putsen släpper på insidan, det ser illa ut. Målsättningen är att göra en inre renovering. Men innan det måste vi göra en fuktutredning. Fasaden är tät, nu är det grunden till kyrkan som vi måste få rätsida på, säger han.

För att finansiera arbetet ska församlingen nu söka så kallad kyrkoantikvarisk ersättning. Det är en statlig peng som är till för just vård och underhåll av de kyrkliga kulturminnena. En miljon beräknas åtgärderna kosta. Förhoppningen är att den inre renoveringen kan påbörjas under 2016.

Fässbergs kyrka

Byggdes 1886-1887.

Ligger på kyrkberget i centrala Mölndal.

Är byggd i nygotisk stil.

ANNONS
ANNONS