Fritidslots med rätt att vara lite knasig

Var och varannan dag kan man se hans videos på sociala medier där han tipsar om fritidsaktiviteter och språkträning. Pontus de Salareff Klarén är fritidslots i Mölndal med rätt att vara lite knasig.

ANNONS

"Språkkafé, språkkafé var du tittar språkkafé ..." Pontus de Salareff Klarén sjunger dagens meddelande med ansiktet nära mobilkameran.

Nästan varje dag spelar han in en liten film på sitt kontor under namnet Pontus Fritid. Ibland går han ut och filmar utanför platsen där aktiviteter pågår.

– Jag använder alltid mobilen, annars kan man hålla på och klippa i evighet. Det får inte ta mer än max 30 minuter att producera och publicera. Det ska vara tydligt och roligt. Och det skadar inte om det är lite knasigt.

Är det viktigt att du syns själv?

– Nej, men det skapar en personlig kontakt, särskilt i början var det viktigt att bygga upp ett förtroende, textdokument ger inte alls samma genomslag, men finns det bra tryckt material så visar jag alltid det.

ANNONS

Målgruppen är nyanlända, asylsökande och personer i utanförskap. Fokus ligger på ungdomar.

– Men jag stänger inga dörrar jag har lotsat personer från 2 till 70 år.

Ingen trollformel

På Facebook närmar han sig 900 följare, men sociala medier är bara en liten del av fritidslotsens arbete. Han rör sig mycket utanför kontoret, träffar ungdomar och besöker aktiviteter och föreningar.

– Sociala medier är ingen trollformel, man kan skapa intresse, skapa en dialog och man når en större målgrupp. Men personlig kontakt är det bästa.

LÄS MER:Fritidsaktiviteter integrerar nyanlända flickor

Vi följer med till Krokslätts gymnasium där cirka 100 elever går på språkintroduktion i svenska. Pontus de Salareff Klarén brukar titta in här någon gång i månaden och informera, följa upp och kolla läget.

De flesta har lektion när vi kommer, men från övervåningen kommer Adbinasir Mohamoud ned och hälsar glatt. Han är här tillfälligt eftersom han gått vidare till restaurangutbildning på Burgårdens gymnasium.

Han är en flitig besökare på språkkaféer och är även med i en dansgrupp på kulturhuset Konstkollektivet.

– Det har blivit mer och mer aktiviteter för mig. Det är kul, säger han.

Starkt driv att komma in i samhället

Fritidslotsen är ett treårigt projekt som är inne på andra året nu. Första året handlade om att bygga upp ett nätverk med föreningarna i området och att ta reda på vad ungdomarna ville ha för aktiviteter.

ANNONS

– Det många helst vill är att komma ut i jobb. Eller skaffa körkort för att få jobb. Fritid har kanske inte ens existerat i deras liv tidigare. Så det handlar också om att etablera meningsfull fritid som ett sätt att må bättre.

I år ligger fokus på att utveckla föreningarnas arbete.

– Föreningarna har inte vänt sig aktivt till asylsökande, men det finns inte några stängda dörrar. Jag tror mycket på föreningslivets integrerande kraft. Jag tror också mycket på egna initiativ från ungdomar som vill göra något. Hur kan man förenkla arbetet med att skapa en egen organisation?

Finns det grupper som fritidslotsen inte når?

– Ja, de som fått avslag på sin asylansökan och lever på gatan. Jag skulle ju vilja hjälpa dem också, men de behöver inte fritidsaktiviteter i första hand.

Hittills har nästan dubbelt så många killar som tjejer blivit lotsade. Nu försöker Pontus de Salareff Klarén fokusera mer på att utveckla tjejernas möjligheter.

– Det finns en stark önskan att vara i separata forum från killarna. Vill de ha det så, så stödjer jag det, även om det kan tyckas kontroversiellt. Men det är den enda separatistiska önskemålet jag har stött på. Min upplevelse är att de asylsökande verkligen vill komma in i samhället. Drivet är jättestarkt.

ANNONS

Fakta: Fritidslotsen

• Treårigt integrationsprojekt i Mölndal.

• Startade i januari 2018.

• Finansieras av Västra Götalandsregionen Folkhälsa och Mölndals stad.

• Syftet är att lotsa nyanlända, asylsökande och personer i utanförskap, främst unga till en meningsfull fritid.

• Hjälper till med att hitta fritidsaktiviteter, skapa en egen aktivitet eller gå med i en förening.

ANNONS