Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Färdigåkt? Kungälvs kommun ska under 2019 spara in tre miljoner kronor fria resor inom kollektivtrafiken. Bild: Henrik Björnsson

Fritidskorten kan dras in för skoleleverna

En konsekvens av Kungälvspolitikernas sparkrav på hundra miljoner kronor 2019 är att 4 000 skolungdomars möjlighet att resa gratis i kollektivtrafiken försvinner helt eller delvis.

Just nu pågår arbetet med att se över och konsekvensbedöma olika förslag. Men klart är att tre miljoner kronor ska sparas 2019 på det som kallas fria resor, vilket Kungälvs-Posten var först att skriva om. Här ingår fritidskort, sommarlovs- och jullovskort samt skolkort. 
– Ungdomars fria resor kommer att påverkas på något sätt, säger Marielle Månskär, kollektivtrafiksamordnare i Kungälvs kommun.

De fria resorna har varit under hård debatt i kommunen. Olika modeller har testats för att det ska bli så rättvist som möjligt. 
I dag har alla elever från årskurs sex till årskurs två i gymnasiet ett skolkort som gör det möjligt att resa gratis i kollektivtrafiken inom kommunen under skoltid utan att vara skolskjutsberättigade, samt ett fritidskort som i år ger dem möjlighet att resa fritt i hela Västra Götalandsregionen på kvällar, helger och lov.
– Läsåret 2017-2018 erbjöds ungdomarna från årskurs sex till årskurs två i gymnasiet ett jul- och sommarlovskort samt ett kompletterande fritidskort att använda kvällar och helger. Fritidskortet det året fick kritik från ungdomar på landsbygden då man inte hade någon kollektivtrafik att nyttja under tidsperioden vardagar klockan 19-22. Inför 2018-19 gjorde vi bedömningen att ett skolkort skulle innebära fler resmöjligheter för fler ungdomar, säger Marielle Månskär. 

Regeringen beslutade 2018, på initiativ från Vänsterpartiet, att subventionera sommarlovs- och jullovskort 2018 men i den budget som ligger från M och KD för 2019 är bidraget borttaget. Det innebär att Kungälv skulle behöva betala för den delen av de fria resorna i år.
I slutet av februari väntas kommunstyrelsen fatta beslut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.