Friska lejonungar avlivas på Borås djurpark

Flera lejonungar har fötts på Borås djurpark för att så småningom avlivas fullt friska. Detta för att de anses vara överskottsdjur, vilket SVT Nyheter Väst var först med att uppmärksamma.
— Det innebär att de är djur som vi av en eller flera anledningar inte kan ha kvar i djurparken, säger Bo Kjellson, vd vid Borås djurpark.

ANNONS
|

De senaste sex åren har Borås djurpark fött upp 13 lejonungar — som har visats upp både i media och för besökare. Men av dem har nio avlivats trots att de var fullt friska, vilket SVT Nyheter Väst har rapporterat om tidigare.

Lejonungarna Rafiki, Sarabi och Simba kom till världen våren 2012 men lever inte i dag. Enligt en dokumentation som SVT Nyheter Väst har tagit del av blev de fyra friska lejonen avlivade något år efter att de såg dagsljuset.

Anledningen är att det blir för stora aggressioner i gruppen på djurparken.

— Vi försöker med alla medel att placera lejonen på andra djurparker för att aggressionerna i gruppen är så pass stora. Men går inte det att omplacera måste vi avliva vissa av djuren, säger Bo Kjellson, vd vid Borås djurpark.

ANNONS

Han berättar att lejonen avlivas när de är drygt ett och ett halvt år gamla.

"Är överskottsdjur"

Efter detta har lejonungarna Kiara, Kovu och Banzai fötts, för att nämna några.

Samtliga avlivades.

Varför föder ni upp lejon som sedan avlivas?

— Vi försöker stimulera djurens naturliga beteenden och jobbar väldigt mycket för att de ska må bra. Men för att de ska kunna må bra måste de få utlopp för sina naturliga beteenden och en av de starkaste de har, är att föröka sig, det vill vi inte begränsa, säger Bo Kjellson.

För lite drygt ett år sedan föddes Potter, Weasley, Granger och Dolores. Men på tisdagseftermiddagen avlivades två av dem: Potter och Weasley och två har blivit placerade på en djurpark i England.

Dokument från djurparken visar att kullen på fyra lejonungar som föddes i mars 2012 och som fick namnet Simba, Nala, Sarabi och Rafiki, alla avlivades under hösten 2013.

Anledningen till avlivningarna ska enligt kommentarerna vara: ”överskottsdjur. Kliniskt: utan anmärkning Obduktion: utan anmärkning”, skriver SVT.

— Ett överskottsdjur innebär att de är djur som vi av en eller flera anledningar inte kan ha kvar i djurparken, säger Bo Kjellson.

"Väger tyngre att producera än avliva"

Av totalt 13 lejon som fötts på Borås djurpark de senaste sex åren är det alltså enbart två som är i livet i dag. Nio av blivit avlivade och två har dött en naturligt död.

ANNONS

— Vi hade önskat att vi kunde placera djuren i andra djurparker, men vi är helt införstådda med att avlivning kan bli sista utvägen. Det är viktigt att djur får producera sig, det väger tyngre än att vi tvingas avliva. Själva avlivandet går väldigt lugnt till.

Enligt Benny Andersson, verksamhetschef vid Djurens rätt, är det inte försvarbart att avliva lejonen oavsett anledning.

— Det är inte försvarbart överhuvudtaget att göra så. Det här är ett återkommande inbyggt problem med djurparker. Om man på allvar vill hjälpa till och bevara arter, skulle man inte göra så, säger han.

"Går inte att försvara"

Han berättar att det hela är ett cyniskt sätt att behandla djur på, enligt Djurens rätt.

— Det här kan jämföras med om en privatperson hade fött upp 13 kattungar men sedan avlivat dem för platsbrist, det hade ingen tyckt var acceptabelt och principiellt är det ingen skillnad här. Det är ett stort problem att djurparker tillåts göra saker som inte hade varit accepterat för privatpersoner, säger Benny Andersson och fortsätter:

— De tar inte hänsyn till djurens intresse, då skulle man inte föda upp lejon om de sedan vet att de ska ha ihjäl några av djuren. Det här går inte att försvara.

ANNONS

ANNONS