Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Frillesås BK kämpar för isbanans framtid

Frillesås BK går nu sitt livs kamp, den mot Kungsbacka kommuns planer på att säga upp avtalet om driften av deras hemmabana Sjöaremossen. – Det här borde vara en ickefråga, säger Magnus Andreasson i bandyklubben.

Kungsbacka har sedan 1979, när utomhusisbanan Sjöaremossen byggdes, delat på ansvaret med Varbergs kommun. Isbanan ligger i Varberg men Frillesås bandy har sin hemmabana här och flera tusen av Kungsbackas skolelever och invånare använder den varje år. 

I våras bestämde nämnden för folkhälsa och fritid i Kungsbacka att avtalet med Varberg skulle fasas ut. Enligt nämndens ordförande Peter Söderberg (M) har investeringskostnaderna skenat och under en femårsperiod hamnat på 16 miljoner kronor vilket ökat de årliga driftsbidragen med 300 000 kronor till 1,5 miljoner kronor. Han ser inte att Kungsbacka ska vara med och betala för en isbana som ägs av Varbergs kommun.
– Vi ska inte lägga ner Sjöaremossen, vi ska fasa ut avtalet med Varbergs kommun. Sjöaremossen är Varbergs ansvar, vi har inte haft ett ord att säga till om anläggningen, säger Peter Söderberg. 

Hos Frillesås bandyklubb ser man annorlunda på saken. Under 2017 kommer den totala kostnaden enligt dem för kommunen att hamna på 1,2 miljoner kronor och då är hälften kapitalkostnader och hälften drift. Och de hittills gjorda investeringarna har gått till att köpa in ny belysning, nya kompressorer och ny kylanläggning.
– Det finns ett moraliskt ansvar mellan kommunerna, Kungsbacka har investerat långsiktigt i den här banan, säger Magnus Andreasson, vice ordförande i ungdomssektionen.

– Idén är ju att två kommuner hjälps åt med anläggningen. Det är jättetufft för Varberg att ta den kostnaden själv, nu har vi mycket ideellt arbete som håller nere kostnaderna. Det går inte att driva det här billigare än vad vi gör i dag, säger Magnus Andreasson som ser att risken finns att Varberg inte klarar kostnaderna på egen hand.

Enligt Peter Söderberg så kommer kommunen fortsatt att stötta Frillesås BK, precis som de gör med alla andra föreningar i kommunen.
– Frillesås kan fortsätta använda Sjöaremossen, de hyr i dag 121 timmar istid av Varberg och det kommer de att kunna göra i framtiden, säger Peter Söderberg som också säger att han vill ha det mer transparant och att Frillesås ska hyra av kommunen som i sin tur kommer att hyra av Varberg.

Enligt kritiker till beslutet kan timkostnaden bli flera tusen kronor om man måste hyra timmar utan att ha del i anläggningen.
– Varberg som driver anläggningen är de som sätter priset, säger Peter Söderberg.

Bengt Alderin (C), vice ordförande i fritidsnämnden, reserverade sig mot beslutet att fasa ut avtalet med Sjöaremossen. 
– Har vi en gång lovat att vara delaktiga i Sjöaremossen så kan vi inte svika det. Vi kan förhandla om avtalet, men vi har ändå förbundit oss att bidra till driften, vi kan förhandla om att få ner kostnaden, säger han. 

Nu hoppas han få med sig en majoritet i nämnden för att rösta ner förslaget och har skickat ut handlingar till övriga partier inför nästa möte. 
– Det gäller att kommuninvånarna ska kunna lita på oss i politiken även om det sliter i skinnet.

Magnus Andreasson hoppas också att politikerna tar sitt förnuft till fånga. Enligt honom har beslutet tagits på ett undermåligt underlag och han vill att de politiker som inte tycker att Kungsbacka ska släppa Sjöaremossen ska stå upp och säga det. 
– Om det är någon politiker som vill att vi ska vara här, så får de säga det, men nu är det tyst och det tolkar jag som om de vill ha oss kvar. Det här är inte bra för Kungsbacka. Det ringde bekanta ända från Stockholm och undrade vad vi håller på med, det här måste få ett slut, säger Magnus Andreasson.