Freddies sportbar får grannar att rasa

ANNONS
|

Hallands Nyheter - hn.se - har tidigare berättat att Fredrik Ljungbergs sportbarkedja Freddies vill in i fastigheten vid torget. Företaget har suttit i samtal med Varbergs Fastighets AB under en tid för att reda ut förutsättningarna.

Samtidigt växer oron bland grannar att en sportbar kommer att dra med sig mindre bra saker.

– Det är ingen som vill ha skiten här, säger en man som hävdar att i stort sett alla grannar i området är negativt inställda till planerna på en sportbar i Rådhuset.

Vad menar du med det?

– Vi vet hur det ser ut i hörnan där Harrys ligger. Där är piss, spyor, taxibilar, ordningsvakter, bråk och fylla. Allt som är alkoholrelaterat blir ju bara skit. Det är ju självklart att det är så.

ANNONS

– I dag är det ett väldigt stråk utmed Bäckgatan på natten. Folk är på väg hem från krogarna och Campino. Redan nu pissar folk utanför huset. Det lär ju inte bli mindre om det tillförs mer alkohol i närheten, säger mannen som vill vara anonym men är en av grannarna till Rådhuset.

Byggnadsnämnden beslutade vid sitt senaste möte att anta en detaljplansändring som möjliggör restaurang, café och butiker i Rådhuset.

– Tidigare kunde fastigheten enbart fungera som en kommunal förvaltningsbyggnad. Vi har även infört ett extra skydd för huset, vilket egentligen inte fanns tidigare, säger Stefan Stenberg (C), ordförande i nämnden.

Vad innebär det extra skyddet?

– Att huset inte får förvanskas utvändigt och att trapphuset invändigt måste behållas. Sen får man självklart göra en del ombyggnader, svarar Stefan Stenberg (C).

I somras fick grannarna, som är sakägare med rätt att överklaga, information om att det fanns långtgående planer om en förändring av verksamheten i Rådhuset.

– Vi är många grannar som kommer överklaga så fort det är någonting som vi inte är nöjda med, säger den anonyme grannen.

Rådhuset byggdes 1865 efter ritningar av Frans Jacob Heilborn. Fastigheten har ett stort kulturhistoriskt värde. Genom sin tegelarkitektur speglar den såväl tidens arkitektoniska ideal som den nya byggnadsordning som togs fram för Varberg efter den stora branden.

ANNONS

– Det är fel att använda Rådhuset som en sportbar. Det är ju på gränsen att den skulle kunna K-märkas. Det är en väldigt starkt skyddad fastighet. Och nu är det precis som om det skyddet försvinner, säger mannen i området, som förövrigt anser att en sportbar inte tillför något till torget.

Som exempel på mindre lyckade omgörningar av äldre fastigheter nämner han Stadshotellet.

– Där byggdes det en glasbur. Den är fruktansvärd och vad tillför den torget?

ANNONS