Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Hannele Almén och Gunilla Geringer har varit med och skapat trädgården i Aluddengläntan.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Från undangömt hörn till vacker trädgård

Från undangömda hörn till vackra trädgårdar. På lördag invigs Växtrum där trädgårdsdesigners tillsammans med engagerade Lerumsbor skapat nya inspirerande platser.

In i det sista påtas det i den nya trädgården vid Aludden i centrala Lerum. Här var det tidigare enbart sly, men genom många timmars jobb liknar platsen nu mer en liten park med grusgångar, rabatter och en pergola. Hannu Sarenström, trädgårdsdesignern som ligger bakom utformningen, är nöjd.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag försökte hitta på något som rimmade bra med den gamla byggnaden intill. Där bodde trädgårdsmästaren tidigare och jag har lekt med tanken att han hade en egen trädgård här. Det ska vara en skön plats, lättskött med lång blomning.

Tanken bakom Växtrum är att evenemanget ska sätta fokus på Lerums vision om att bli Sveriges ledande miljökommun. Samtidigt ville kommunen bjuda in invånarna i arbetet och i höstas arrangerades en audition för alla intresserade.

32 personer valdes ut och delades in i två team ledda av trädgårdsproffsen Hannu Sarenström och Simon Irvine. Sedan dess har arbetet med att förvandla Aluddengläntan och Brobackenslänten till inbjudande trädgårdar pågått.

Mattias Christenson, marknadsansvarig på Lerums kommun, var den som för tre år sedan födde idén om Växtrum. Även han tycker att resultatet är över förväntan.

– Vi har aldrig gjort något liknande tidigare och det har funnits mycket vi inte kunnat förutspå, exempelvis hur det skulle gå att få människor att arbeta ideellt.

Men det var inget problem utan många ville delta i evenemanget. Hannele Almén är en av de som jobbat i Hannu Sarenströms grupp.

– Jag har alltid älskat trädgårdar. Det har varit kul att göra något tillsammans och få se det här växa fram.

Deltagaren Kerstin Rosenberg håller med. Hon påpekar också att projektet gett en hel del nya kunskaper.

– Jag har lärt mig hur man kan kombinera och tänka. På köpet har man också fått umgås.

På lördag öppnar platserna för allmänheten och den kommande veckan är fylld av olika aktiviteter med koppling till miljö. Exempelvis får besökarna prova elfordon och lära sig mer om hur man hanterar jord.

– Växtrum blir också en viktig plattform för att driva olika hållbarhetsprojekt, säger Mattias Christenson.

Förhoppningen är att besökarna ska komma tillbaka till trädgårdarna även under resten av sommaren. Planen är också att Växtrum ska bli ett återkommande evenemang.

– Nästa år tar vi två nya platser med nya trädgårdsdesigners. Successivt kommer vi att försköna Lerum och jag hoppas att folk tycker att det är kul.

Fakta: Växtrum

* Arrangeras 30 maj–7 juni.

* Invigs i trädgården vid Aludden då bland annat kommunstyrelsens ordförande talar och trädgårdsdesignerna Hannu Sarenström och Simon Irvine berättar om arbetet. Lokala matproducenter visar sina produkter och det blir även foodswap, en bytesmarknad där man byter hemgjorda produkter med varandra.

* Under evenemanget kommer Paddan att gå längs Säveån genom centrala Lerum.

* Det erbjuds också guidade turer runt Säveåpromenaden med Naturskyddsföreningen i Lerum.

* Växtrum har en budget på cirka en miljon och finansieras av Lerums kommun, som satsar cirka 230 00 kronor, tillsammans med lokala partners.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.