Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Från Trollhättan och ut i rymden

I tisdags tog Innovatum i Trollhättan klivet ut i rymden - uppbackade av European Space Agency (ESA).

GPS, solceller, satelliter delar alla en gemensam faktor - de är baserade på rymdteknologi.

Nu finns chansen för nystartsbolag, inte äldre än fem år, att lämna in en ansökan till Innovatum där de kan få stöttning, tekniskt stöd, kontorsplats, tillgång till internationella nätverk och, kanske framför allt, tillgång till hela ESA:s patentbank samt 50 000 euro, ungefär 500 000 svenska kronor.

– Det finns möjlighet för industrin, entreprenörer och företag att ansöka till inkubatorn för att vidareutveckla idéer, säger Elin Krusell Sandh som är kommunikationsansvarig för Innovatum.

– Västra och södra Sverige är ett område som är högintressant där det finns såväl industri, som forskning och utbildning men tidigare inget avancerat stöd för rymdrelaterade start-up-företag, säger Jesper Strömqvist som är inkubatorchef i ett pressmeddelande om projektet, där Innovatum kommer att ha just Västra och södra Sverige som upptagningsområde.

Utöver rymdinkubatorn i Trollhättan så lanserades även Arctic Business Incubator i Luleå och Uppsala Innovation Centre i går på uppdrag av ESA och Rymdstyrelsen.

Totalt finns det i dag 11 rymdinkubatorer inom ESA:s medlemsländer som satsar på att stimulera nystartade bolag med inriktning på teknik som kan användas i rymden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.