Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Felix Hultberg, Rickard Snällman och Theo Josefsson lyssnar noga på Stefan Karlsson.

Från lyxkrogen till köttbulleträdet

När barnen på Hasselbackens förskola ska lära sig laga mat får de hjälp av en av landets mest kända kockar. Stefan Karlsson ser matprojektet i Stenungsund som en intressant utmaning.

Stefan Karlsson är inte bara tvåbarnspappa. Han äger dessutom stjärnkrogen Fond i Göteborg, har blivit Årets kock och har gjort sig känd som en av Sveriges mest populära tv-kockar.

Just den här dagen får han användning för kunskaperna från alla rollerna.

Han har tidigare engagerats i ett projekt på mellan- och högstadienivå i Stenungsund och fick en förfrågan av projektledaren Ann-Margrethe Svensson om att göra en liknande insats även för förskolebarnen.

– Jag tackade ja direkt, tänkte med en gång att det skulle bli roligt och intressant att vara med.

Köttbullar kan man ha på pizzan

Innan han kliver in i lunchrummet på avdelningen Svalan i Hasselbackens förskola förklarar han varför han inte tvekade att ställa upp.

– Jag har aldrig jobbat med så här unga barn tidigare. Jag vill att de ska få prova på olika smaker och att de är med och ser hur maten görs. Jag tror det är extra viktigt numera eftersom många familjer kanske inte väljer att eller hinner laga mat tillsammans, säger Stefan Karlsson.

– Det hade varit kul om barnen exempelvis lär sig saker som att pasta inte är något som växer på träd utan något som man faktiskt kan göra själv.

Efter att först ha förklarat för barnen att de ska vara med och laga köttbullar och potatismos ställer han första frågan till församlingen.

– Var kommer köttfärs ifrån?

– Från köttbulleträdet, säger ett barn innan en kompis snabbt rättar.

Stefan hinner få en hoppfull blick i ögonen. Innan svaret kommer.

– Hallonträdet, säger den unga pojken och fortsätter:

– Man kan ha köttbullar på pizzan. Min pappa heter Stefan också.

– Vilket fint namn, svarar Stefan.

Gråtpaus vid lökhackningen

Under de två timmarna som följer sitter barnen mestadels tysta och intresserade. De får hjälpa till med allt från att skala potatis, till att blanda köttfärs och krydda.

Sedan kommer tårarna och skriken.

– Det är ingen fara, säger Stefan. Det är bara löken som är så stark. Man får inte klia sig i ögonen när man har tagit på den. Då gör det nämligen väldigt ont.

En gråtpaus senare är matlagningen i full gång igen. Stefan får hjälp med att kasta ner de nästan runda köttbullarna i stekpannan innan alltsammans till slut serveras på färgglada dukar.

– Vi lägger upp enligt tallriksmodellen. Vill du visa barnen hur det ska se ut? frågar Ann-Margrethe.

– Nej, det är nog bäst om du gör det. Jag vill inte göra fel, säger Stefan och lägger i ännu en klick smör i det nygjorda moset.