Från Frösakull till riksdagshuset

ANNONS
|

- Valnatten var tung. Det blev inte riktigt som man tänkt sig, men den nya politiska situationen i landet blir en stor utmaning. Det som hänt är inte bra för Sverige men kanske kan det vara bra för partiet, säger Magdalena medan hon dukar fram kaffe och doftande färska kanelbullar på köksbordet i den lilla kolonistugan.

Tiden är knapp. Om ett par timmar skall hon vara i Varberg och prata politik med gymnasieeleverna i Peder Skrivares skola.

Hon är bara 29 år och blir en av de allra yngsta i riksdagen. Men någon politisk duvunge är hon knappast. I snart tio år har hon varit med på den politiska arenan och hennes agenda är fulltecknad.

ANNONS

- Politiken kom smygande på högskolan i Halmstad när jag började läsa statsvetenskap. Socialdemokrat har jag alltid varit i själ och hjärta, säger Magdalena, som efter en tid som ordförande i studentkåren, via jobbet som SSU-ombudsman och bas för socialdemokratiska studentförbundet, tog klivet in i maktens innersta korridorer. Nu är hon adjungerad ledamot i såväl verkställande utskottet som partistyrelsen.

Hon var fjärde namn på socialdemokraternas riksdagslista i Halland. Men att ta steget in i riksdagen var inget självklart val för en ung student från Halmstad med längtan efter en internationell karriär.

- Jag frågade många till råds innan jag bestämde mig för att ställa upp, säger hon och tillägger att hon är tillräckligt naiv för att tro att man som riksdagsman kan förändra världen.

Sina erfarenheter som studentpolitiker tar hon med sig till riksdagen där hon helst vill jobba med utbildningsfrågor och bland annat bekämpa den sociala snedrekryteringen på arbetsmarknaden.

Blir gärna skolminister

- Alla måste få samma möjligheter, anser hon.

Och hon tar sig själv som ett levande exempel.

- Jag kommer från en arbetarfamilj och har tydligt känt av skillnaderna i samhället och hur svårt det ibland kan vara att hävda sig. Men jag lyckades göra ett slags klassresa, studera på högskola och ta mig in i politiken, menar Magdalena.

ANNONS

Hon hoppas att hon som ung politiker också skall ha lättare att kommunicera med väljarna. Och hon menar att det var just kommunikationsproblem som gjorde att socialdemokraterna, som hon tycker, oförskyllt stupade på sin arbetsmarknadspolitik.

- Egentligen är den socialdemokratiska arbetsmarknadspolitiken bra, men vi lyckades inte föra ut den så att folk förstod. Politikerna måste bli bättre på att föra en dialog med väljarna. Det får inte bara bli en monolog.

Och Magdalena är säker på att det om fyra år återigen blir en socialdemokratisk regering.

Om du då blir erbjuden en ministerpost?

- Så skulle jag kunna tänka mig uppdraget som skol- eller utbildningsminister, svarar hon och gör sig beredd att möta de kunskapstörstande eleverna på Peder Skrivares gymnasium i Varberg.

Magdalenas tuffa vecka:
Lördag-söndag:

Måndag:

Tisdag:

Onsdag:

Torsdag:

Fredag:

ANNONS