Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Fotografisk konst i naturmiljö

En naturfotograf, två konstnärer och en musikproducent har en utställning ihop. Resultatet: musiksatta bilder med olika konstverk som har placerats ute i naturen.

Natur- och landskapsfotografen Thomas Örn Karlsson satt i somras och fikade med sin granne, tillika Angle i konstnärsduon Angle&Dawn. Samtalet slutade med att de kom överens om att genomföra ett samarbete och strax därefter var Thomas Örn Karlsson klar med vad de skulle göra.
– Jag gick och klippte gräset när idén kom – att ta ut deras konst i naturmiljöer där jag känner mig hemma.


Från hemmet i Fåglavik utanför Herrljunga har trion åkt i en radie av 40 mil, om än främst i Västsverige, för att hitta rätt platser såsom Läckö slott, Alingsås, Kinnekulle och Mollösund.
– Mollösund på Orust var riktigt öde och kargt när vi var där. Precis den suggestiva och mystiska känslan som vi ville hitta.
Flera av naturmiljöerna hade Thomas Örn Karlsson fotograferat tidigare, medan andra var nya även för honom.
– Vi har valt platser som ändå är kända för lokalbefolkningen och till viss del turister. Vår ambition är att tittarna ska se något mer i de miljöer som de känner till.


Med inspiration hämtad från tv-serien Twin Peaks och filmen Bladerunner införlivades även musikproducenten Anders Rane i projektet som nu består av 15 bilder som alla har blivit tonsatta.
– Dessutom har Dawn skrivit poesi till varje verk så vår idé har verkligen vuxit hela tiden, säger Thomas Örn Karlsson.
4 mars har deras utställning premiär i Krokstrand utanför Strömstad för att sedan vandra vidare till bland annat Göteborg och andra västsvenska orter i en ännu inte spikad ordning.

Och under resan kommer utställningen, som vid varje tillfälle ska bestå av åtta verk, att förändras i takt med att de blir sålda.
– Vi har tryckt upp 15 olika verk och inga dubbletter så ingen utställning kommer att vara den andra lik. Det ska bli väldigt spännande att se hur den uppfattas. Jag hoppas besökarna inte blir alltför deppiga, säger Thomas Örn Karlsson med ett skratt.
Hur kommer det sig att ni släpade ut konstverk till flera oländiga platser ute i naturen?
– När man går på en utställning så vet man oftast vad man får. Vi tillhör olika konstgrupper men har nu gjort gemensam sak och sett till att våra stilar förts samman. Beviset är att det går att göra så mycket mer med en tavla. Jag personligen ville gärna lyfta naturen, men på ett nytt sätt, Angle&Dawn vill sätta sina tavlor i ett nytt sammanhang och ihop med Anders musik skapade vi en helhet. Mig veterligen har ingen gjort något sådant här tidigare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.