Fortsatta varningar i Västsverige – mer regn på väg

Översvämningar skapade stora problem i Göteborg och Västsverige under måndagen. Och samtidigt som det är fortsatt översvämmat på sina håll meddelar SMHI nu att mer regn är att vänta.

ANNONS
|

Det var översvämmat på flera håll i Västsverige under måndagen, som en följd av helgens oväder. Parkeringsplatser stod under vatten, liksom centrala Uddevalla, och såväl färjor som tåg ställdes in.

SMHI har sedan måndagseftermiddagen en klass 2-varning utfärdad för mycket höga flöden i Säveån nedströms mellan Aspen och Göta älv. Orsaken till det är de senaste dagarnas skyfall, i kombination med fulla sjöar.

– Vi har faktiskt sett att det varit uppe och vänt där enligt senaste mätningen. Vi vet inte riktigt hur det kommer att utveckla sig, men tillfälligt har det vänt ner, säger Göran Lindström vakthavande hydrolog på SMHI.

ANNONS

LÄS MER:GP-läsarnas bilder från översvämningarna

För Göta älv, som under måndagen svämmade över på flera platser, råder fortsatt en klass 1-varning för höga flöden.

– I Göta älv förändras inte så mycket mellan dagarna. Där tappar man vatten från Vänern, och gör det på ett kontrollerat sätt, så flödena är ganska konstanta.

I båda fallen kan flödena dessutom påverkas av ett högt vattenstånd i havet.

"Nya frontsystem på väg"

Och även om Västsverige fått sin beskärda del vatten från himlen, är det inte färdigregnat.

LÄS MER:Insatschef: "Har varit väldigt höga vattennivåer"

– Vi kan räkna med mycket moln i dag och tidvis fortsatt lite regnskurar i området. Det kommer inte vara några jättestora mängder, men det kommer inte vara uppehåll. Vi ser redan regn som kommit västerifrån och det kommer fortsätta, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI under tisdagsmorgonen.

Och vattendragen ser ut att få påfyllnad senare under veckan, även om det mestadels förväntas uppehållsväder under onsdagen.

– Vi har nya frontsystem på väg som kommer ge mer regn och tar vid torsdag, fredag och även under helgen, säger Marcus Sjöstedt.

Tågsträckor ännu inställda

Medan måndagen inleddes med att flera sträckor i tågtrafiken var inställda, ser det inledningsvis ut att kunna rulla på bättre under tisdagen.

Flera sträckor öppnades under gårdagen, men Vänersborg-Håkantorp och Håkantorp-Gårdsjö är fortsatt inställda på grund av kraftiga vindar och höga vattenflöden. Bussar ersätter och prognosen, enligt Trafikverket, är att tågen ska kunna köra där igen vid klockan 12 på tisdagen.

ANNONS

Färjetrafiken, som under delar av måndagen påverkades av vattenläget, ser ut att kunna gå som vanligt.

LÄS MER:Sälen Sally simmade rakt in i fiskaffären

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS