Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Fortsatt sökande efter spår från Wilma

Polis och hjälporganisationer fortsätter sitt sökande efter försvunna Wilma Andersson. Under lördagen väntas engagemanget från allmänheten bli ännu större.
– Allmänheten gör ett jätteviktigt jobb vilket vi naturligtvis är tacksamma för, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i region Väst.

Det har gått mer än en vecka sedan 17-åriga Wilma Andersson senast sågs i livet. Polisen hoppas fortfarande att hon kan hittas vid liv, men desto längre tiden går talar mer och mer för att hon blivit utsatt för ett brott.

Under fredagseftermiddagen häktades den man som Wilma har haft en relation till, på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat henne. Sedan mannen anhölls har polisen haft en i stort sett ständig närvaro utanför hans bostad. Kriminaltekniker har funnits på plats och under fredagen meddelades de boende att polisen skulle klippa upp låsen till alla källarförråd på adressen.

Under lördagen har nya förhör hållits med mannen. Hans advokat Beatrice Rämsell vill inte gå in på detaljer i förhören men säger att hennes klient vidhåller att han är oskyldig till brottet han anklagas för.

Han vill i nuläget dock inte överklaga fredagens häktningsbeslut.

– Nej, det har vi bestämt att inte göra i det här läget. Det finns skäl till det men jag lämnar dem därhän, säger Beatrice Rämsell.

Några mer förhör är i skrivande stund, enligt Rämsäll, inte inplanerade under helgen.

1 000 frivilliga förväntas söka

Samtidigt fortsätter sökandet efter flickan. Vid 08.30 på lördagen gick polisen ut med följande meddelande:

"Wilma är ännu inte funnen. Vi utökar vårt sökområde mer och mer, men rör oss fortsatt i Uddevalla och dess omnejd. Vi använder oss av drönarna, sjöpolis och en stor hundresurs. Polis tar fortfarande emot tips"

– Under fredagen befann vi oss i de centrala delarna av Uddevalla, nu kommer sökandet förflyttas till områden längre ut, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i region Väst.

Enligt frivilligorganisationen Fikk:s grundare Peder Schillerström förväntas uppslutningen bli stor under lördagen. Redan när skallgången drog igång vid klockan 10.00 på lördagen var cirka 50 frivilliga på plats.

– Vi uppskattar att totalt runt 1 000 personer kommer delta under dagen. Vi har ett eget sökområde, med en 10 kilometers radie utanför polisens sökområde, men vi bistår också polisen i deras sökarbete, säger Peder Schillerström.

Även röjdykare från Försvarsmakten har tidigare deltagit i sökandet och dykt vid vattendraget Bäveåns utlopp i Byfjorden i centrala Uddevalla.

"Vi kör givetvis på"

Hundpatruller har bland annat sökt av ett stort område och en sjö som ligger intill ett kraftvärmeverk i östra Uddevalla längs väg 172 i riktning mot Dalsland.

En av hundförarna som sökte av strandkanten till en sjö under fredagen berättar att polisen kommer söka så länge det behövs.

– Det blir ganska långa arbetspass, man får känna efter själv lite och titta på hunden hur länge den orkar, det ingår i vår befattning och vi kör givetvis på, säger hundföraren.

LÄS MER: Man häktas efter Wilmas försvinnande

Granne hörde skrik från lägenheten

Polisens misstanke är att Wilma mördades torsdagen den 14 november. Varken polis eller åklagare har velat säga var man misstänker att brottet har begåtts. I häktningsframställan har vice åklagare Caroline Fransson angett "Uddevalla kommun" som brottsplats.

Wilma syntes senast i området där den misstänkte mannen är skriven samma dag som åklagare och polis misstänker att brottet ägde rum.

En granne till mannen berättar att han under den aktuella kvällen hörde skrik från bostaden.

– Jag vet inte exakt vad klockan var, jag tror den var runt 18-19, säger grannen.

Personen berättar att det inte gick avgöra om det var en man eller en kvinna som skrek.

– Det pågick ganska länge, säger grannen.

Den misstänkte mannen förhördes av polisen för första gången tre dagar efter att Wilma senast sågs i livet. Polisen ringde då upp honom och samtalet under söndagskvällen pågick i tre minuter.

Mindre än två dagar senare, vid 9-tiden på tisdagsmorgonen anhölls han i sin frånvaro, drygt en timme senare hade polisen letat rätt på honom. Vad GP erfar frihetsberövades mannen på en adress i Uddevalla.

Sökningar vid Kraftvärmeverk

När åklagaren Caroline Fransson lade fram sin bevisning under fredagens häktningsförhandling var utöver uppgifter från bland annat förhör vad GP erfar även information från en händelserapport som polisen skrivit från Ljungskile en del av bevisningen.

Händelserapporten skrevs vid 9.30-tiden på tisdagsmorgonen och efter det riktade polisen stora resurser till orten där man sökte av flera platser, bland annat området runt en sjö och vinteruppställda båtar i en småbåtshamn i Ljungskileviken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.