Antalet nya fall av covid-19 minskade visserligen jämfört med veckan innan, men sjukdomen präglade ändå julveckan.
6 424 personer fick veta att de bar på det virus som präglat hela året. De behövde därmed, enligt lag, följa flera regler för att inte sprida smittan vidare.
Noteringen under julveckan innebar emellertid också att antalet nya fall minskade med 22 procent jämfört med veckan innan.
– Man ska inte dra för mycket slutsatser nu, för det är jättelurigt i och med att det varit så många dagar över jul. Många kan ha varit sjuka och inte provtagits, och inte haft samma möjlighet att bli provtagen heller. Sådant kan påverka, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg och fortsätter:
– Samtidigt verkar det som att det har varit väldigt mycket provtagning under förra veckan också.
Statistiken för antalet testade är dock ännu inte helt färdigställd, men Thomas Wahlberg konstaterar att smittspridningen åtminstone inte tycks ha ökat.
LÄS MER: Fyra personer: Så firar vi jul under coronapandemin
Osäkert hur vården påverkas
Fler covid-19-patienter än någonsin tidigare vårdas samtidigt på sjukhusen i Västra Götalandsregionen. Smittoutvecklingen under jul och nyår kan därför vara avgörande för hur kommande veckor blir.
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, menar också att det ännu är tidigt att dra några slutsatser.
– Vi ser ingen större ökning av antalet smittade i samhället, men det är tidigt att säga något om det. Det tar en vecka till tio dagar innan vi ser effekter på vården av julhelgen, från det att man blir smittad, säger hon och fortsätter:
– Vår förhoppning är att folk har följt förhållningsreglerna och umgåtts i små kretsar.
LÄS MER: Ökat tryck på IVA av corona – drygt 100 fler patienter sedan början av december
Skärpta råd vid nyår
Den pågående mellandagsrean har lyfts fram som ett orosmoln, som skulle kunna leda till ökad smittspridning. Köpcentrum och butiker har därför numera ansvar för att sätta en gräns för hur många personer som får vistas där, och se till att trängsel inte förekommer.
Skärpta föreskrifter och råd gäller även under den stundande nyårshelgen. Det innebär att Folkhälsomyndigheten bland annat fortsatt uppmanar alla att umgås i en mindre krets.
LÄS MER: Statsministern sågs i galleria – två dagar efter skärpta restriktioner
Nyårsfirandet ska begränsas
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg betonar hur viktigt det är att ta det egna ansvaret även på nyårsafton.
– Där vi är nu, med den här höga smittspridningen i samhället, måste vi göra allt vi kan för att minska den. Även om vi kommer i gång och vaccinerar nu – vilket är jättepositivt – kommer det dröja länge innan vi får effekt av det. Vården är svårt belastad och det gör att det bara finns ett enda budskap: Nu ska vi hålla oss till de vi bor tillsammans med och inte leta olika möjliga vägar att hitta undantag. Nu får det vara så att vi minimerar alla kontakter med så många vi bara kan.
Vaccinationen, som inleddes i Sverige och Göteborg i söndags, inger dock ett hopp inför 2021.
– Det blir ett avslut på det här året som får bli ett väldigt lugnt och stilla avslut, med så få personer som möjligt vid nyårsfirandena. Vi får fira in det nya året i år och räkna med att vi kan ha en mycket större fest nästa nyår.
LÄS MER: Stort tapp för butikerna när kunderna stannar hemma
LÄS MER: 16-åriga Nikolina har ”long covid” – bollas runt i vården
LÄS MER: Rosa, 99, första personen att vaccineras i Göteborg
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.