Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Karina Hansson
Bild: Karina Hansson

Flytten av skolor i Partille stoppas

Partille kommuns beslut att flytta högstadieenheterna vid Furulund och Björndammen till en ny skola har inte kommit till på ett lagligt sätt. Därför upphäver förvaltningsrätten beslutet.
– Det är en stor seger för oss. Jag är stolt och lycklig, säger Jessica Börjesson, en av föräldrarna som engagerat sig i kampen för att rädda kvar högstadieskolorna.

Reaktionerna har varit många och starka mot kommunens vilja att flytta högstadieverksamheten från Björndammen och Furulund till en ny skola i centrala Partille. En skola som byggdes och stod klar förra året och är belägen i Partille Kulturum, där även Partille Gymnasium, en förskola och ett bibliotek är inrymt. Under de senaste månaderna har namninsamlingar följts av demonstrationer och överklagade beslut.

LÄS MER: Politikerna röstade ja för skolflytt i Partille

Otydlig beskrivning

Den 26 mars beslutade kommunfullmäktige i Partille att flytta de två högstadieenheterna.

Men förvaltningsrätten har vid sin prövning kommit fram till att tillkännagivandet inför kommunfullmäktiges ärende inte har varit tillräckligt tydligt.

LÄS MER: De protesterar mot flytten av högstadieskolorna

– Det överklagade beslutet om att flytta högstadieenheter har ett stort allmänintresse, men kommunen har i tillkännagivandet trots detta inte tillräckligt tydligt beskrivit vad ärendet handlade om. Beslutet har därför inte kommit till på ett lagligt sätt enligt kommunallagen och ska därför upphävas, säger rådmannen Ann Rittri, i ett pressmeddelande.

Robert Moldén, är engagerad i föräldraföreningen och en av de drygt 150 kommunmedlemmar som överklagat beslutet.

– Politiker får lägga ner skolor men de måste tala om att de gör det och inte göra det i smyg. Det här är en seger för den kommunala demokratin, säger Moldén, som har tre barn i Furulundsskolan.

LÄS MER: Fortsatt strid om skolflytten i Partille

Vad händer nu?

– Risken finns att fullmäktige tar upp ärendet och fattar samma beslut igen vid nästa möte den 12 juni, samma dag som skolavslutningen. I så fall kommer vi att överklaga igen, säger Robert Moldén,

"Gör om och gör rätt"

Föräldraföreningens Jessica Börjesson är försiktigt hoppfull.

– Men vi hoppas nu att Partilles politiker gör om och gör rätt, att man gör en utredning där man förklarar och redovisar varför man vill lägga ner skolorna och även lyssnar på oss och våra barns argument, säger hon.

Marith Hesse (M) är ordförande i kommunfullmäktige i Partille.

– Vi kommer att sätta oss ner redan på måndag och se hur vi ska gå vidare. Vi som röstade för en flytt, jag kan ju bara svara för mig och mitt parti, har ju inte ändrat åsikt i själva sakfrågan, säger Marith Hesse.

Vilken tidsplan som gäller vet hon inte.

– Målsättningen är att så snart som möjligt ta upp frågan på nytt, om det blir den 12 juni eller vid något extra insatt möte vet jag inte. Men jag förstår om föräldrar är oroade och vill ha besked, säger Marith Hesse.

Alliansen inte enig

När det nu upphävda beslutet togs röstade SD, som har sju mandat i fullmäktige, nej. Även Kristdemokraterna, som har tre mandat, röstade nej. Den styrande alliansen i Partille (M,C KD och L) var alltså inte enig.

Anders Midby, ordförande för Kristdemokraterna i Partille, sa då i en kommentar till GP:

– Vi röstade nej för att vi anser att hanteringen av ärendet inte varit korrekt. Det lämpligaste i den uppkomna situationen vore att ta ett steg tillbaka och starta om processen.

Fotot: Det första beslutet att flytta högstadieenheterna fattades i oktober 2018 av tjänstemän och inte av Partilles politiker. Ett beslut som överklagades och förvaltningsrätten kom fram till att tjänstemannen hade inte rätt att fatta det här beslutet. Beslutet var en en nullitet, det innebär att det inte finns och inte kan verkställas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.