Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: André Tajti
Bild: André Tajti

Flytdocka med Lysekilsfärja har fått slagsida

En flytdocka i Landskrona har fått slagsida. Ombord finns vägfärjan Neptunus, som vanligtvis trafikerar Gullmarsleden mellan Uddevalla och Lysekil.

Det var på måndagsmorgonen som en flytdocka, tillhörande Öresund drydocks, fick slagsida i Landskrona hamn, enligt tidningen Helsingborgs dagblad. I dockan ligger Trafikverkets vägfärja Neptunus, som i vanliga fall trafikerar färjeleden mellan Uddevalla och Lysekil.

Orsaken till olyckan är, enligt tidningen, okänd och likaså allvaret i situationen. Bogserbåtarna Svitzer och Svitzer Bjorn assisterar med att försöka räta upp dockan.

Ingrid Jarnryd är kommunikationschef på Trafikverkets färjerederi. Hon hänvisar frågor om händelsen till Landskrona hamn. Men hon berättar att Neptunus ligger på varv i Landskrona eftersom färjan är för stor för Fridhemsvarvet i Lysekil.

– Hon är för stor för att kunna torrsättas i Lysekil, det finns ingen tillräckligt stor docka. I övrigt måste vi hänvisa alla frågor till hamnen i Landskrona. Man får bara hoppas att de är välförsäkrade, säger hon.

Landskrona hamn vill dock inte heller kommentera händelsen. Anders Olsson är chef för trafik, drift och produktion på hamnen, utan hänvisar till varvet.

– Den har ju fått slagsida, men vi vet inte vad det beror på. Vi försöker också få tag på dem, säger han.

Samma flytdocka har fått slagsida förut, enligt Helsingborgs dagblad, senast 2005. Då drabbades varken dockan själv eller några personer av skador. 2011 slet sig dockan och strandade vid en motorväg i Lundåkrabukten mellan Landskrona och Barsebäcksham.

Trafiken på Gullmarsleden kommer inte att påverkas av olyckan. Sedan innan är vägfärjan Gullbritt i trafik och kommer vara det även i fortsättningen.

Bohusläningen söker Öresund dry docks för en kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.