Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Flygplan voltade i Falkenberg – en skadad

Ett flygplan voltade vid landning på ett flygfält i Falkenberg. Ambulans och räddningstjänst är på plats. – Det läcker bensin från planet, säger Peter Stened, inre befäl vid räddningstjänsten Väst.

Räddningstjänst, ambulans och polis kallades till Brandsbols flygfält i Morup vid klockan 12:45 på söndagen. Det ska röra sig om ett ultralätt enmottorigt flygplan.

– Två personer har befunnit sig i flygplanet, säger Peter Stened, inre befäl vid räddningstjänsten Väst.

Det rörde sig om en man och en kvinna. Mannen uppges ha fått åka ambulans från platsen till följd av kraschen.

Haveri

– En av de två personerna som befann sig på planet ska vara skadad. Det är däremot oklart i vilken omfattning. Den andra personen ska vara oskadd, berättar polisens pressinformatör i region Väst, Tommy Nyman.

Planet är fortfarande kvar på platsen och ligger uppochned. Platsen kring flygplanet är avspärrad för undersökning.

– Man kommer att hålla förhör med de som har varit i planet, haverikommissionen kommer att utreda planet, säger Tommy Nyman.

Framhjulet ligger ett par meter bort och det ligger krossat glas runt planet. 

– Det var förhållandevis lindriga skador på mannen. Kvinnan är oskadd.

"Ground loop"

Vad som hände med flygplanet i Falkenberg var en så kallad "Ground loop". En ofrivillig snurr på planet efter att man landat – detta till följd av en aerodynamisk procedur.

– Planet landade och slog sedan över efter att ha åkt en bit, säger Mattias Hägerling, räddningsledare vid räddningstjänsten Väst.

Oftast går det lindrigt till och piloten klarar sig oftast oskadd. Men ibland kan det gå illa – i dag hade fenomenet alltså orsakat det ultralätta flygplanet att hamna uppochned. Nu väntar flygplanet vidare undersökning för att fastställa händelseförloppet.

– Planet kommer från en flygklubb i Borås. Enligt haverikommissionen kommer klubben och hämtar planet, eventuellt redan idag, säger Mattias Hägerling.