Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Flygbladet fick tvillingarna att gå i taket

Det var ett flygblad i brevlådan för ett och ett halvt år sedan som fick tvillingarna Broberg att gå i taket. Resultatet blev att de bildade Frillesås Friendship.

Flygbladet hade delats ut i samband med att ett flyktingboende diskuterats i Frillesås.

– Där stod de mest bisarra saker som att Frillesås skulle bli som Rosengård och att våldtäkter, bilbränder och villainbrott skulle bli vanliga, minns Amanda.

– Och dessutom skrev de – tre SD-killar från en annan del av kommunen – att de uttryckte vad vi i Frillesås tyckte, säger Kevin. Det tog väl fem minuter för mig att bestämma att ingen ska tro att de kan bestämma vad vi tycker.

Både deras föräldrar om deras tidigare lärare var nog överraskade över Amandas och Kevins snabba engagemang. Det fanns ingen politisk eller aktivistisk tradition i familjen och att prata inför klassen i skolan var det värsta Kevin visste.

– Jag var väl lika förvånad som alla andra att jag kort efter stormötet pratade om antirasism för Transports medlemmar i Sörmland och vid många andra liknande möten, säger Kevin.

Även om det inte fanns någon politisk tradition fanns det ett starkt rättvisepatos i familjen Broberg. Demokrati, mänskliga rättigheter och att behandla andra som man vill bli behandlad själv har alltid varit rättesnören.

– I min gymnasieklass fanns elever från hela världen, det påverkade förstås också, säger Amanda.

– Som rörläggare träffar man människor av alla slag och bakgrunder och det stärker känslan att alla är lika, säger Kevin.

Kevin, Amanda och de andra i kärngruppen tog hjälp av antirasistiska Expo för att bygga upp Frillesås Friendship.

– Syftet med föreningen är att skapa sammanhållning i lokalsamhället, säger Kevin. Det är viktigt att vara för något, inte bara vara emot. Vi vill skapa mötesplatser i vår kommundel och sprida information. Vi vill ha ett samhälle där alla har plats och passar in. Vill man gå och handla på Konsum i morgonrock är det helt ok. Alla ska få vara som de är.

Rent konkret föreläser Frillesås Friendship på skolor om denna positiva antirasism, man driver fritidsverksamhet för tonåringar i en lokal i byn varannan fredag, ordnar nattvandringar och tävlingar i bästa antirasistiska text, arrangerar pingis- och fotbollsmatcher, Amanda lär unga tjejer och killar göra håruppsättningar med mera.

– Företagen i samhället är mycket positiva och sponsrar med tävlingsvinster, bullar till fika och annat. Och många föräldrar uttrycker stor uppskattning, säger Amanda. Här i Frillesås finns mycket att göra för ungdomar som är idrottsintresserade. Men de som inte gillar sånt behöver andra träffpunkter.

Kevin och Amanda gläder sig åt att deras idé har spritt i sig i landet.

– Idag finns liknande föreningar på ett tjugotal platser i landet som alla jobbar för lokal sammanhållning på olika sätt, säger Amanda

På nationaldagen stod Frillesås Friendship för det lokala firandet. Nästa större projekt är det internationella läger som planeras på Vendelsö i juli. Amanda får ligga lite lågt inför det, lilla Hedvig, 6 månader, kräver sin tid.

– Vi samarbetar med två liknande föreningar från Nordirland och Norge, säger Kevin. Vi hade ett läger på Kedholmen förra året som blev jättelyckat så nu ser vi verkligen fram mot en gemensam långhelg med fiske, fotboll och antirasistiska samtal.

En annan stor händelse i familjen i sommar är Kevins bröllop med Maria från Älvsbyn i Norrbotten.

– Fast vi ska förstås bo här, säger Kevin. Vi älskar det här stället.

AMANDA OCH KEVIN BROBERG

Aktuella: Drivande i Frillesås Friendship

Ålder: 23 år 27 februari

Yrke: Mammaledig frisör/ rörläggare

Familj: Varandra, föräldrar, två bröder, sambo Oscar respektive Maria, Oscar och Amandas dotter Hedvig, 6 månader

Intressen: Fotboll