Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flest coronapatienter någonsin vårdas i Västra Götaland

400 coronapatienter vårdas på Västra Götalands sjukhus, den högsta siffran hittills under pandemin. Samtidigt ökar smittspridningen kraftigt. Förra veckan ökade antalet smittade med över 50 procent – något som kan sätta hård press på sjukhusen de kommande veckorna.

Vårdbehovet fortsätter öka i Västra Götalandsregionen. På tisdagsförmiddagen vårdas 400 patienter med covid-19, varav 35 på intensivvårdsavdelning.

Det är den högsta siffran hittills under pandemin. I våras vårdades som mest 375 patienter med covid-19 i Västra Götaland.

Det totala antalet covid-19-patienter har ökat med 30 personer, bara sedan måndagen.

Ökningen sker på samtliga av regionens sjukhus och sjukvården blir allt mer ansträngd. Mer planerad vård behöver ställas in, samtidigt som bemanningen blir ett allt större problem att lösa. För bara några veckor sedan såg man tendenser till att kurvan var på väg att plana ut.

De senaste dagarna har vårdbehovet för covid-19 ökat snabbt igen och det ser inte ut att lugna ner sig inom kort.

Enligt Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, kan den senaste tidens ökade smittspridning innebära hård press på sjukhusen framöver.

– Vi har inte sett effekten av den senaste veckans ökning eftersom sjukhusvård kommer en till två veckor efter, säger hon.

LÄS MER: Så är coronaläget i Västra Götaland i dag 15/12

LÄS MER: Regionens vändning om munskydd och visir mot corona

Åldrarna där smittan ökar mest

Smittspridningen i Västra Götalandsregionen har haft en platåfas i runt fyra veckors tid, enligt ställföreträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall.

Men förra veckan noterade men en kraftig ökning.

– Vi ser en ökning på ungefär 52 procent. Västra Götalandsregionen börjar nu närma sig de siffror som man har sett i Stockholm och Skåne, säger han.

Ökningen sker i alla åldersgrupper, men främst i de arbetsföra.

Störst ökning sker i gruppen 40-49 år, sedan 30-39 år följt av 50-59 och 20-29. Det har även skett flera fall på äldreboenden, konstaterar Dotevall. Av regionens 49 kommuner ser man en ökning i 40 kommuner. Endast fem kommuner ser en minskning av antal smittade.

Andelen positiva PCR-test (som påvisar pågående infektion) i regionen har ökat från elva procent till knappt 15 procent.

– Vi testar 40 000 per vecka men andelen positiva ökar. Det talar för att samhällsspridningen ökar, säger Ann Söderström.

Så många ligger på sjukhus

Den 15 december klockan 10 fanns det totalt 400 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 36 på intensivvårdsavdelning (iva), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården: 83 personer varav 3 på iva

Sahlgrenska universitetssjukhuset: 142 personer varav 18 på iva

Sjukhusen i Väster: 47 personer varav 3 på iva

Skaraborgs sjukhus: 65 personer varav 6 på iva

Södra Älvsborgs sjukhus: 63 personer varav 6 på iva

Källa: Västra Götalandsregionen

LÄS MER: Kraftig ökning i helgen – flest coronapatienter sedan första vågens topp

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.