Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Paret har blivit av med två bensindunkar den här sommaren. Tyvärr hittar de ingen hos polisen.

Flera tjuvgömmor med bensin på Västkusten

Hundratals anmälningar om stölder från båtar på Västkusten. – Främst handlar det om bensindunkar. Men mörkertalet är stort.

Det säger Thomas Andersson. Han är tillförordnat befäl i Lysekil och regional samordnare för Polisens båtsamverkan Västra Götaland.

Fram till början av juli hade polisen fått in över 200 anmälningar om stölder som begåtts på båtar. Nu säger Thomas Andersson att det handlar om många fler.

– Herregud, ja så är det. Mörkertalet är nog större än vi kan föreställa oss. Förra året fick vi inte 17 anmälningar om stulna dunkar som vi kunde lämna tillbaka. Nu är vi redan uppe i 53 stycken, säger Thomas Andersson.

Extra attraktivt att stjäla från båtarna är deras bensindunkar. Handlar det om en originaldunk kostar den 900 kronor. Lägg dessutom till slangutrustning för cirka 600 kronor.

Fast tjuvarna verkar inte bry sig om dunkarna. Tvärtom.

– De är enbart ute efter bensinen, konstaterar Thomas Andersson.

Vad som får honom att vara så tvärsäker på det är att polisen genom privatpersoner hittat fler tjuvgömmor med just de röda bensindunkarna som kommer från båtar. Bara i juli har man hittat fyra stycken.

Det började med att man hittade fyra stycken i skogen i Brastad. Sedan hittade polisen själv 14 i Lysekil. Häromveckan hittade man tiotalet i Sotenäs. …

Och natten till onsdagen gjordes ytterligare ett fynd. Då hittades ett antal bensindunkar i Kungshamn.

Alla dunkarna körs till polishuset i Lysekil. Där förvaras de i källaren. Thomas Andersson berättar att bara en bråkdel kommer tillbaka till sin ägare, eftersom de flesta saknar märkning.

Han föreslår att man ristar in sitt personnummer, eller telefonnummer. Att skriva på dunken med tuschpenna är inget att rekommendera, eftersom färgen försvinner vid minsta bensin på.

– Polisen har speciella märkningsmaskiner man kan låna gratis hos oss.

Men vem kan ligga bakom stölderna?

– För några år sedan stals en del bensindunkar, men det var i så liten omfattning att vi trodde det var ett mopedgäng. Det kan vi utesluta nu, men det är helt klart bensinen man vill åt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.