Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/6

Flera sexuella ofredanden på musikfestival

Under helgens musikfestival Solid Sound i Uddevalla har polisen fått in tre anmälningar gällande sexuellt ofredande och ett antal anmälningar gällande fylleri. Samtliga gärningsmän är på fri fot. – När det är den här typen av festivalarrangemang med mycket människor på en mindre yta, så gör tyvärr det att det kan förenkla för eventuella gärningsmän för att begå dumma handlingar, säger Calle Enoch, tillförordnad gruppchef vid polisen i Uddevalla.

Uddevallas välkända musikfestival Solid Sound har under fredagen och lördagen pågått där polisen under dagarna har fått in tre anmälningar gällande sexuellt ofredande.

– Det kom in en anmälan i fredags, där gärningsmannen är känd sedan tidigare. Sedan kom det in två anmälningar under lördagen, där är gärningsmännen okända. Det har också varit en del fylleri, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Samtliga gärningsmän är fortfarande på fri fot.

– Det handlar om att man är på och tafsar på någon annan och tar sig friheten till just det. Vi har poliser på plats och har pratat mycket om det här i media, vi har varit aktiva i sådana här sammanhang tidigare. Jag tror att fler och fler personer förstår att det inte är okej med ett sådant beteende, säger hon. 

Enligt Ulla Brehm finnas det ett samband med att det ofta är trångt och mycket personer på samma ställe. 

– Vi jobbar brottsförebyggande vid sådana här tillfällen, säger Ulla Brehm.

"Ökar procentuellt att brottslighet förekommer"

Calle Enoch, tillförordnad gruppchef vid polisen i Uddevalla, håller med Ulla Brehm om att det finns ett samband med att det ofta är trångt och mycket personer på samma ställe.

– Absolut, när det är den här typen av festivalarrangemang med mycket människor på en mindre yta, så gör tyvärr det att det kan förenkla för eventuella gärningsmän för att begå dumma handlingar. Med antalet besökare så ökar det procentuellt att brottslighet förekommer, säger han.

Han berättar att polisen ständigt jobbar med att synas och finnas tillgängliga över festivalområdet.

– Vi jobbar med väldigt hög synlighet efter ett tillräckligt resursuttag. Vi använder oss av reflexvästar så att vi syns och rör oss i respektive område. Vi har också en dialog med medborgarna för att förebygga att sådant händer. Det är alltid mycket planering inför en planerad insats, säger Calle Enoch.

LÄS MER: Antalet anmälda sexualbrott ökar

"Man kan alltid göra mer"

Enligt Simon Tehyrell, festivalgeneral vid Solid Sound, jobbar festivalen ständigt med att bemanna upp så att den typen av brottslighet inte ska inträffa.

–  Vi har försökt att ta ett större grepp på hela den här frågan. Vi har förberett oss väldigt väl efter att det kom upp på tapeten förra året, men det här har varit ett problem som alltid har funnits i krogmiljö. Vi tar det här på stort allvar och har i år ökat bemanningen, säkerheten och placerat personal ute i publikhaven. Vi har också informerat alla volontärer att hålla ögonen öppna, men man kan alltid göra mer, säger han och fortsätter:

– Det är bra att statistiken på sådana brott kommer fram och att man anmäler, det är så man ska göra. Men det är förjävligt att människor inte kan hålla händerna i styr. Det är svårt att begripa hur man kan bete sig på det sättet, säger han.

 

 

Mest läst