Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sjukhuspersonal i Malmö vaccineras Pfizer/Biontechs vaccin mot covid-19. 2 100 doser av Modernas vaccin har transporterats för kallt, vilken kan ha påverkat dosernas skyddseffekt. Bild: Johan Nilsson/TT
Sjukhuspersonal i Malmö vaccineras Pfizer/Biontechs vaccin mot covid-19. 2 100 doser av Modernas vaccin har transporterats för kallt, vilken kan ha påverkat dosernas skyddseffekt. Bild: Johan Nilsson/TT

Flera regioner stoppade vaccin – doserna transporterades för kallt

Flera regioner i Sverige har fått vaccin mot covid-19 som har levererats och förvarats för kallt. Vaccineringen med de berörda vaccindoserna stoppades därför.
Personerna som redan fått det aktuella vaccinet behöver dock inte ta om sin första dos.

Statliga Apoteket har levererat och transporterat 2 100 doser av Modernas vaccin mot covid-19 för kallt, skriver Region Halland i ett pressmeddelande.

Region Halland är en av fem regioner som har tagit del av leveransen. Regionen har fått 400 doser och använt 159 av dem.

”Det finns inget som tyder på att det innebär någon hälsorisk för den som vaccinerats, däremot behöver det utredas om den första dosen måste tas om”, skriver regionen.

Även Gävleborg, Värmland, Dalarna och Östergötland har tagit del av de aktuella vaccindoserna.

LÄS MER: Forskare: Flera förklaringar till varför män drabbas hårdare av covid-19

Vaccinet tar inte skada

Senare under fredagen uppger Läkemedelsverket att den första dosen inte behöver tas om för personerna som fått den.

– Vi kan verifiera att vaccinet i sig inte tar skada av den låga temperaturen. Möjligen kan gummiproppen på vialerna ta skada av för låg temperatur. Vi anser därmed att det inte föreligger någon risk för de som fått av de aktuella vaccindoserna, och inte heller att de behöver vaccineras om, säger Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare vid Läkemedelsverket, i en skriftlig kommentar till TT.

Magnus Frisk, pressansvarig på Apoteket, säger till TT att man nu genomför en granskning av vad som gått fel och varför under leveransen.

– Det är extremt ovanligt att det blir fel, och väldigt olyckligt att det blivit fel med vaccinerna, säger han.

LÄS MER: Resenärer från Brasilien uppmanas att testa sig

Sjukhusen stoppade vaccinationer

Det var på torsdagskvällen som Hallandsposten berättade att vårdpersonal på sjukhusen i Halland hade fått ett sms under kvällen.

I sms:et stod det att sjukhusen stoppar vaccineringarna med det nya vaccinet från Moderna, eftersom det rådde osäkerhet kring hur vaccinet har transporterats. Det finns en risk att doserna har förvarats för kallt under transport och att detta har påverkat vaccinets skyddseffekt negativt.

– Det finns inga skäl till oro. Det handlar om att skyddseffekten ska utredas och det måste vi göra innan vi kan fortsätta använda vaccinet, kommenterar regionens kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier till HP.

LÄS MER: Folkhälsomyndigheten gick ut med osäkra vaccinsiffror

LÄS MER: Nedgång i Göteborg – men rädsla för bakslag efter ledigheten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.