Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera misstänkta för sexbrott efter omfattande polisinsats

25 personer misstänks för köp av sexuella tjänster och två personer för koppleri efter en fem dagar lång polisinsats i Västsverige.
– Det är anmärkningsvärt många, säger polisens samordnare Frida Selberg.

För en månad sedan utförde polisen i Västsverige en fem dagar lång insats på flera olika platser i Västsverige. Som resultat av insatsen har nu 25 personer rapporteras för köp av sexuella tjänster och två personer för koppleri. Dessutom har polisen gjort en anmälan om försök till våldtäkt och rapporterat in två narkotikabrott.

– Det är anmärkningsvärt många och belyser vikten av att jobba mot detta. Inte bara för att rapportera sexköpen, utan också för att identifiera personer som befinner sig i en utsatthet, säger Frida Selberg, samordnare vid polisens människohandelsgrupp i region Väst.

Hon påpekar att det är viktigt att vara medveten om att de som säljer sex är väldigt utsatta, vare sig de tvingas att vara där av någon annan eller av andra omständigheter.

– Vi stöter ofta på att det handlar om fattigdom, att du inte har någon möjlighet att får ett jobb i till exempelvis Rumänien, som är ett vanligt land de prostituerade kommer från. Och har du ens ett jobb är lönen väldigt, väldigt låg.

Totalt 25 misstänkta

Den västsvenska polisens insats var både en del av en utbildning inom polisen och av en EU-gemensam satsning mot organiserad brottslighet. 35-40 poliser kom från Göteborg och omkringliggande områden som Fyrbodal och Sjuhärad, för att delta i insatsen.

22 av sexköparna greps i Göteborg, en i Halmstad och två i Borås.

– Det sker över hela stan. Vi har sett en liten ökning på Hisingen. Det är på hotell, lägenheter och vandrarhem vi landar, inte bara den här veckan utan alltid, säger Frida Selberg.

En av de som greps i Borås togs på en massagesalong.

– Där har vi ett gigantiskt problem med oseriös verksamhet och kvinnor där man tjänar så dåligt att de tvingas till de här extratjänsterna, säger Frida Selberg.

Hon förklarar att det är sällan polisen tar männen med byxorna nere. Det handlar istället om att identifiera och spana på platser där man misstänker att det sker sexköp och gripa personer på väg därifrån. Enligt Frida Selberg är det bara en sak de som köper sex har gemensamt:

– De är män. Det är det enda som är gemensamt för dem, könet. Det går inte att säga att man ser ut på ett visst sätt, kommer från ett speciellt land eller en speciell social klass, eller någonting sådant, säger Frida Selberg och tillägger att männen är i alla åldrar och kan vara både gifta och singlar.

Dagsböter och villkorligt

Vilka domar de som greps under insatsen i slutet av oktober kommer att få är ännu inte helt klart, men tidigare liknande gripanden ger en fingervisning om vad som kan vänta de misstänkta.

– Som det har sett ut hittills så har vi landat i 40 dagsböter och villkorlig dom sedan straffskärpningen 1 augusti, säger Frida Selberg.

Hon syftar på en förändring i lagen som trädde i kraft i somras då böter försvann ur straffskalan och enbart fängelse blev kvar.

– Lyckas vi på fem dagar ta 25 köpare av sexuella tjänster, vilka är det då vi inte tar?

Här söker du hjälp!

Den som säljer sex och vill ha hjälp kan vända sig till Mikamottagningarna i Stockholm (08-508 255 01) eller Göteborg (020-32 73 28), samt Evonhuset i Malmö (020-35 40 40).

Den som misstänker att det förekommer människohandel kan kontakta nätverket Nationellt metodstödsteam (NMT), som består av myndigheter som arbetar mot prostitution och människohandel, på 020-390 000.

På NMT:s hemsida finns även kontaktuppgifter till regionkoordinatorer i olika delar av landet.

Den som vill ha hjälp att sluta köpa sex kan kontakta KAST eller Evonhuset i Stockholm (020–220 440), Göteborg (031-367 91 95), Värmland (0200-290 900) eller Malmö (020-35 40 40).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.