Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Genrebild. Polisen har fått in tips efter fall av så kallad ”drink spiking” i Skaraborg innan jul. Bild: isabell Höjman/TT
Genrebild. Polisen har fått in tips efter fall av så kallad ”drink spiking” i Skaraborg innan jul. Bild: isabell Höjman/TT

Flera fall av droger i drinkar – nu varnar polisen

Strax innan juletid har krogbesökare fått sina drinkar spetsade med droger. I veckan gick polisen ut med en varning för så kallad ”drink spiking”.
– De gör det för att kunna utföra ytterligare brott, säger Erika Averfalk, operativ handläggare hos polisen i Västra Skaraborg.

Den senaste tiden har polisen haft flera fall av ”drink spiking”, som innebär att någon spetsar din drink med en drog.

Vid två tillfällen innan jul drabbades personer i Lidköping och polisen har fått in tips efter händelserna, som skedde i krogmiljö. I onsdags valde polisen att gå ut med en varning på sociala medier.

– Jag skulle inte säga att det är vanligt, men vi ville varna för det, säger Erika Averfalk, operativ handläggare hos polisen i Västra Skaraborg, som skrev inlägget i veckan.

LÄS MER: Demonstrationer efter larmet – kvinnor drogas på krogen

Håll koll på din drink

Det vanligaste sättet är att gärningsmannen lägger en drog i någons drink, för att kunna utföra ytterligare brott. Det kan vara på en krog, men även på hemmafest, efterfest eller när någon följt med en person hem efter krogbesöket.

– De gör det för att kunna utföra ytterligare brott, som rån eller sexuellt utnyttjande, säger Erika Averfalk.

Polisen har inte gripit någon för de fall som varit hittills i västra Skaraborg, men i varningen på Facebook radar Erika Averfalk upp flera tips, i hopp om att minimera risken.

Hon skriver att man ska undvika att dricka sådant som du inte ser hällas upp och att inte ta emot drycker från någon du inte känner.

– Håll uppsikt över din dryck och be någon du litar på att hålla koll på den, säger hon.

Erika Averfalk, operativ handläggare hos polisen i Västra Skaraborg, skrev en varning om ”drink spiking” på polisens sociala medier i veckan. Bild: Privat
Erika Averfalk, operativ handläggare hos polisen i Västra Skaraborg, skrev en varning om ”drink spiking” på polisens sociala medier i veckan. Bild: Privat

Vad ska du göra om du blir utsatt för ”drink spiking”?

- Ta kontakt med sjukvården och polisanmäl så fort som möjligt.

- Skriv upp det du vet om gärningspersonen och det du minns från kvällen.

- Om du blivit utsatt för sexualbrott ska du försöka att undvika att tvätta kroppen, klädesplagg eller lakan så att eventuella spår kan säkras.

Källa: Polisen

LÄS MER: Razzia mot lägenhet i Örgryte – som var full med knark

LÄS MER: Kärraskolans rektor varnar för cannabis bland eleverna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.