Flera förgiftade av vit flugsvamp

ANNONS
|

Det var i torsdags som sex personer som alla ätit av samma svampstuvning kom in med förgiftningssymptom till akuten på Varbergs sjukhus.

– De hade tagit bild på svampen och kunde visa upp vad de hade ätit av. Läkaren bekräftar att det utom alla tvivel rör sig om vit flugsvamp, säger Marianne Kondrup.

Tre personer ur sällskapet fick åka hem från sjukhuset under lördagen medan tre behöver ytterligare vård. Enligt Marianne Kondrup rör det sig om en allvarlig svampförgiftning som kräver intensivvård.

Två personer i sällskapet har drabbats så allvarligt att de under lördagsdygnet skickades vidare till Göteborg och Sahlgrenska universitetssjukhus för ytterligare vård. En av de drabbade är en pojke i förskoleåldern meddelar pressjouren på SU. Om den andre patienten finns ännu inga uppgifter.

ANNONS

En svampförgiftning av det här slaget är mycket allvarlig.

– Vit flugsvamp innehåller ett gift som påverkar levern. Om påverkan blir så stor att levern upphör att fungera är det livshotande. Då kan det bli tal om en levertransplantation, säger jourhavande läkare på Giftinformationscentralen Mark Personne.

På två sjukhus i landet finns specialistkompetens för den här typen av leverpåverkan. Det ena är Huddinge och det andra Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Det räcker att äta en hel svamp för att få symptom på förgiftning, enligt Mark Personne.

Just ni finns det mycket svamp i markerna och Mark Personne vill varna svampplockarna.

– Om man undviker vita svampar med vita skivor under hatten och bruna svampar med bruna skivor under så har man undvikit att plocka de allra farligaste svamparna, säger Mark Personne.

Fall av förgiftning förekommer varje år i Sverige men statistiken visar på två dödsfall per decennium. Mark Personne påpekar att det i takt med växande okunskap föreligger en ökad risk för att människor ska äta giftiga svampar.

– På senare år har vi märkt att invandrare och utländska turister är tydligt överrepresenterade bland dem som blir svampförgiftade. Det kan bero på ren okunskap eller att de giftiga svamparna som finns i Sverige förväxlas med ätliga svampar från hemlandet. Därför är det viktigt att få ut information om vilka svampar man bör undvika, säger Mark Personne.

ANNONS
ANNONS