Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Flera bilolyckor i snökaoset

Det plötsliga snöovädret ställer till det i trafiken i länet. Trafikverket varnar för svårigheter på E20, E6 och väg 40 samt mindre vägar. Ovädret skapar även problem för lokaltrafiken.

Under söndagen var det många trafikolyckor i Västsverige på grund av väglaget.

– Det är besvärligt väglag, framför allt i Göteborgsområdet och Sjuhäradsbygden. E6, E20, riksväg 40 och på mindre vägnät, sa Claes Hedberg, trafikledare på Trafikverket i Väst och fortsatte:

– Vi har ett stort antal fordon som sitter fast i olika backar i Landvetter, Ulricehamn och även i mindre vägnät i Göteborg. Personal är ute och plogar, man kämpar så gott man kan.

Ett första larm efter att snöovädret slog till kom strax efter klockan 19 på söndagskvällen. Olyckan ska ha inträffat på riksväg 40 i höjd med Södra Ving, i riktning mot Borås.

– Det är en bil som har voltat av vägen, mannen är ute ur bilen, sa Peter Nordengard, presstalesperson vid polisen region Väst.

Körde in i bergsvägg

Senare uppgav räddningstjänsten att mannen fick föras med ambulans till sjukhus. 20 minuter senare körde en bil in i en bergsvägg i Viskafors i Borås.

– Det var inte i hög hastighet, men en person fick föras till sjukhus, sa Tommu Lieback, inre befäl vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg vid tillfället.

Vid klockan 19.30-tiden på söndagskvällen kom ett meddelande från Trafikverket om ytterligare problem på riksväg 40, i höjd med Grandalsmotet till Ryamotet.

– Flertalet fordon som ej kan komma upp för backarna, skrev Trafikverket.

Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund larmades om att en lastbil hade vält på E6 under söndagskvällen, men kunde inte ta sig fram på grund av kraftig köbildning i norrgående riktning. Styrkan i Ljungskile fick rycka ut i stället.

– Det blir ofta så. Det är en svag backe mellan Ljungskile och Stenungsund och där får tung trafik bekymmer när det blir sådant här väglag. De stannar upp och påverkar hela trafiken, säger Lars Trand, räddningschef i beredskap vid Södra bohusläns räddningstjänstförbund.

Ingen ska ha skadats vid lastbilsolyckan.

Även på riksväg 40, mellan Göteborg och Borås, uppges köerna ha varit kilometerlånga.

 

Problem i lokaltrafiken

Även Västtrafik hade problem med trafiken under kvällen till följd av vädret. 

– Hållplatsen Häggvägen i Härryda är indragen. Det är en buss som står fast där för att det är halt. Så hållplatsen är indragen för att fler bussar inte ska åka dit, sa Linnea Lorensson, vid Västtrafiks störningsjour. 

Krock i Kortededala

Vid klockan 19.30 kom ett larm om ytterligare en bilolycka i Kortedala.

– Det är en bil som kört in i baken på den andra. Det är allt vi vet just nu. Vi är på väg fram, berättade Hans-Olof Allgulin, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Liseberg: "Vi har stängt av åkattraktioner"

Även Liseberg drabbades av snöovädret under söndagskvällen.

– Vi fick stänga några av de större attraktioner klockan 18.45 för dagen. Det var Balder, Aerospin, Mechanica och Loke. Det var för tungt snöfall helt enkelt, sa Per Alexandersson, jourhavande parkchef vid Liseberg. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.