Flera barn misstänks ha hållits isolerade på halländsk släktgård

Sju barn ska ha hållits isolerade från samhället på en halländsk gård. Barnen har inte gått i skolan eller varit hos tandläkaren och en liten flicka som fötts på gården har inte ens något personnummer. Myndigheterna har försökt omhänderta barnen, men nu har en av familjerna gått under jorden. Det skriver Dagens Nyheter i en granskning av släktgården.

ANNONS
|

Ett antal släktingar, varav sju barn, uppges ha levt isolerade från samhället på en släktgård i Halland. De sju barnen har inte gått i skolan eller exempelvis varit hos tandläkaren. Ett av dem, en tvåårig flicka, finns inte ens med i några register eftersom hon fötts hemma och föräldrarna inte avslutat en registrering på Skatteverket. Det berättar DN, som granskat familjernas många ärenden.

Från det att den första orosanmälan kom in 2017 har myndigheterna flera gånger uppmärksammats på att något inte stått rätt till på släktgården. Bland annat har skolan gjort flera orosanmälningar.

Flera av barnen, som omfattas av skolplikt, har inte dykt upp på skolan utan, enligt tidningen, har föräldrarna uppgett att de undervisats hemma.

ANNONS

Blev religiöst övertygad

Pappan i en av familjerna ska ha varit en offentlig person inom spelvärlden innan han tröttnade på livsstilen och i stället blev ”religiöst övertygad”, skriver DN. Han har fyra barn, varav ett är den tvååriga flickan.

Även hans syster har bott på gården med sina tre barn. Ett av dem, en åttaåring dotter, omhändertogs enligt lagen om vård av unga, men får nu vara i hemmet om hon går i skolan.

I mars kom en dom från förvaltningsrätten, skriver DN, där det stod att tre av pappans fyra barn skulle omhändertas. Polisen skickade tio polispatruller till gården, inklusive en insatsstyrka. Men när de kom till gården var den tom. Föräldrarna hann inte delges domen innan de valde att gå under jorden med barnen.

I maj kom också en begäran från socialnämnden att även det fjärde barnet skulle omhändertas.

Pratar om beslutet i videoklipp

Dagens Nyheter har sökt de berörda familjerna för en kommentar, men de har antingen inte gått att nå eller avböjt.

I videoklipp som ligger på Youtube säger dock pappan att socialtjänsten inte följer lagen och han menar att skolplikten är fel. Han pratar också om att någon styr världen bakom kulisserna.

LÄS MER:Den lilla flickans flytt stoppas tillfälligt efter skarp Ivo-kritik

LÄS MER:Socialnämnden får svidande kritik i fallet med den 2,5-åriga flickan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS