Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Fler väljer bubblor utan rus

Det är dags för rosévinet och den mikrobryggda ölen att flytta på sig från menyerna. Törstsläckaren utan höga halter vill få plats som alternativ. HN har frågat en riktig cocktailexpert om trender och tips kring drinkar utan alkohol.

 – Fler och fler gäster som kommer hit väljer det alkoholfria alternativet. Det går inte att säga att det är någon speciell typ av människa, utan det är verkligen alla möjliga som väljer det, säger Peter Bellmyr. 

Som barchef på Grappa i Varberg och med 18 års erfarenhet av branschen har han koll på vad folk beställer på krogen. Även Systembolagets försäljning indikerar att allt fler väljer bort alkoholen. I Halland såldes det 14 procent mer alkoholfri dryck år 2016 än året innan. I Sverige i stort har Systembolaget ökat sin försäljning många år i rad. Både på krogen och på hemmaplan dricks det alltså mer men med lägre alkoholhalt. 

Med finalplatser i bartender-SM under flera år vet Peter Bellmyr hur man blandar riktigt bra cocktails. Att många väljer att dricka något utan alkohol är inget problem för honom – han har samma drinkfilosofi med eller utan sprit. 
– Jag gör alltid drinkar på de ingredienser som är i säsong. Då är de färska, goda och billiga. Och jag tycker att råvarorna funkar jättebra tillsammans med alkoholfria viner, säger Peter Bellmyr.

Ett av drinkrecepten han tipsar om innehåller till exempel en puré på färska jordgubbar och alkoholfritt rosébubbel. För självklart finns det gott om alkoholfria produkter i matbutikerna – läsk, juice och kolsyrat vatten för att nämna ett par. 
– Det finns så många saker man kan använda sig av på typ Ica för att göra roligare drinkar hemma. Frukt, ägg, örter och allt möjligt, säger Peter Bellmyr. 

Här finns alltså möjligheter att experimentera och Peter Bellmyr har ett oväntat tips. Det kan vara lite svårt för den som är van vid alkoholhaltiga drinkrecept att tänka om. 
– En av de mest underskattade grejerna som ingen tänker på är en burk med inlagda persikohalvor. Lägger man ned både frukt och lag i en blender får man en persikopuré som passar till så himla mycket, säger han.

Vad ska man göra om man vill beställa alkoholfritt på krogen och utbudet verkar begränsat? 
– Det har jag faktiskt inget bra förslag på. Jag ser ingen anledning att köpa drinkar om det inte är ett drinkställe. Man får ta seden dit man kommer, säger Peter Bellmyr. 

Han tycker att drinkar ska göras på rätt sätt. Som tur är behöver det inte vara särskilt krångligt. Peter Bellmyr har satt ihop ett par somriga recept som imponerar trots att det bara behövs färska ingredienser, en tesil, en syltburk och massa is. Skål!