Fler ska känna sig hemma på nya Gymmet

Agneta Johansson och Ellen Ljungberg vill erbjuda ett gym för den som inte känner sig bekväm på de stora kedjorna. Träning för funktionsnedsatta är redan igång och planen är också grupper för nyanlända kvinnor och cancerdrabbade.

ANNONS
|

Gym som vänder sig främst till kvinnor är inget nytt fenomen, men Agneta Johansson och Ellen Ljungberg har tagit konceptet ett steg längre. I höstas öppnade de Gymmet i Kungsbacka där kvinnor kan styrketräna och gå på olika pass. Samtidigt erbjuds också en hel del annat i lokalerna, som ligger i centrala Kungsbacka, exempelvis kostrådgivning, behandlingar och föreläsningar.

Enligt ägarna Agneta Johansson och Ellen Ljungberg finns ett stort behov av ett gym enbart för kvinnor.

– Det finns få sådana här ställen och när tidigare tjejgym i Kungsbacka lade ner var det många som slutade att träna helt. På ett vanligt träningsställe får man ofta klara sig själv, men här är vi hela tiden med och peppar och det blir en gemenskap, säger Agneta Johansson.

ANNONS

Hon driver sedan tidigare eget företag med inriktning på styling och kollegan Ellen Ljungberg är sjuksköterska, kostrådgivare och instruktör. Den gemensamma satsningen på Gymmet innebär också att de vill satsa på personer som har svårt att hitta en naturlig plats på andra träningsställen. Exempelvis kan funktionsnedsatta, både tjejer och killar, träna med sina assistenter på lördagar.

– Vi stänger några timmar varje dag och då har olika grupper möjlighet att träna här, säger Agneta Johansson.

I samarbete med Kungsbacka kommun planerar de även att starta en grupp för nyanlända kvinnor. Då handlar det både om fysisk aktivitet och att ge information.

– Tanken är att barnmorska, tandläkare och läkare ska komma hit och föreläsa och berätta om vikten av att gå på olika hälsokontroller, säger Ellen Ljungberg.

Inom projektet har de också tagit hjälp av Nada al Nahhas, dansinstruktör och personlig tränare som kom till Sverige från Syrien för tre år sedan. Hon gör nu praktik, via Arbetsförmedlingen, på Gymmet i Kungsbacka.

– Det är perfekt. Jag älskar det här och hoppas att jag kan få jobb sen, säger hon.

En annan idé som Agneta Johansson och Ellen Ljungberg vill förverkliga är en träningsgrupp för cancerdrabbade kvinnor. Ellen Ljungberg understryker att den senaste forskningen visar att fysisk aktivitet ger flera positiva effekter under en cancerbehandling.

ANNONS

Agneta Johansson, som själv drabbades av bröstcancer 2015, vet också hur viktigt det är att träffa andra i samma situation.

– Av egen erfarenhet kan vi hjälpa de här personerna. Många gånger vill man kanske inte gå till en stor träningsanläggning om man är sjuk och har tappat håret. Men det är också viktigt att säga att det här är ett vanligt gym och inget sjukhusgym.

ANNONS