Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Fler oroliga trots färre skjutningar

Antalet skjutningar i polisområde Storgöteborg har mer än halverats. Trots det har oron ökat ordentligt.

Under torsdagen presenterade social resursförvaltning en ny rapport om brott och trygghet i Göteborg med kranskommuner. Rapporten, som bygger på specialbeställd statistik från Brottsförebyggande rådets kriminalstatistik och den nationella trygghetsundersökningen, visar att oron ökat lokalt men att skjutningarna minskat.

– Det har skett en ökning av oroskänslor överlag, och den visar att något hände under förra året, säger Rickard Silva, utvecklingsledare på social resursförvaltning.

– Det kan bero på större händelser som terrordådet i Stockholm eller stora rättegångar kring dåd som morden på Vår krog & bar som fått mycket utrymme i medierna. En annan sak som kan ha påverkat var den stora flyktingströmmen som startade 2015, säger han.

"Vi måste nå medborgarna"

Siffrorna i rapporten visar en ökad oro i polisregion Väst, där Storgöteborg ingår, bland annat när det gäller oro för att bli överfallen eller misshandlad. Ökningen från förra året mot året innan är från 11 till 16 procent av dem som svarat.

En liknande ökning har skett när det gäller oro för att vara ute sent på kvällar. Störst ökning i orosmätningen gäller hur otryggheten påverkar livskvaliteten. Där har 15 procent svarat att oron påverkat till viss eller stor del. Året innan, alltså 2015, var andelen 8 procent.
 
– För att ändra på de här känslorna av otrygghet måste vi nå medborgarna. Antalet anmälda brott totalt ökar inte men vi måste ta känslorna av oro på stort allvar, säger Rickard Silva.

Flest anmälningar i Centrum

Antalet anmälda brott totalt har minskat något under det senaste året, sett mot befolkningsantalet. Antalet fall av misshandel har även de minskat något, samtidigt som kategorin "brott mot person" ökat något.

Fortfarande är stadsdelen Centrum den stadsdel där flest brott anmäls totalt, mer än dubbelt så många som Majorna-Linné som ligger på andra plats.

Det som sticker ut mest i rapporten är det stora problemet med skottlossningar i Göteborg, som minskat med mer än hälften mot förra året. Totalt har 16 skottlossningar utretts av polisen hittills i år jämfört med 40 förra året.

En skottlossning på Hisingen hittills i år

På polisområde Hisingen där uppmärksammade gängbråk om narkotikahandeln tidigare har lett till ett antal skottlossningar med dödlig utgång har endast en skottlossning skett hittills i år.
Jörgen Thorén, lokalpolisområdeschef Hisingen, är nöjd med resultatet än så länge.

– Jag känner mig jätteglad och stolt. Men sedan kan det också ändras, det måste vi vara beredda på.

–  Nu har vi plockat bort ett antal kriminella från området som dömts till fängelse, och vi har fått bort den öppna narkotikaförsäljningen på våra torg på Hisingen. Nu gäller det att orka vara kvar. Vårt arbete fokuserar bland annat på att hindra nyrekrytering till gängen, säger Jörgen Thorén.
 
Flyttar inte bara narkotikamarknaden till andra platser när ni säkrat ett specifikt område?

– Den risken finns, men genom en god lägesbild så kan vi följa efter. Vi lägger örat mot rälsen för att jobba på rätt plats med rätt sak, säger Jörgen Thorén.

En orsak som lett till färre skottlossningar både på Hisingen och i resten av Göteborg är samarbetet med Trygg-i-satsningarna, enligt Emelie Kullmyr, polismästare region Väst.

– För att vi ska lyckas är samarbetena med näringsliv och civilsamhället helt nödvändiga. De utsatta områdena tog decennier att skapa och det finns ingen quick fix. Nu måste alla samarbeta för att det ska fungera, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.