Fler kyrkor tar in kollekt genom swish

Allt fler pastorat inför möjlighet att ge kollekt via betaltjänsten swish. Förhoppningen är att bidragen till behövande ska öka.

ANNONS
|

Tjörn hade premiär för swish i samband med den första gudstjänsten i mars. 19 personer, fördelat på sju kyrkor utnyttjade möjligheten.

– Det är fler och fler som börjar använda swish. Det ligger i tiden. Sedan är det många som sitter i kyrkbänken och inte har kontanter och det här är ett enkelt sätt för de flesta, säger Ann-Margreth Konradsson, ekonomichef för Tjörns pastorat.

Hon påpekar att det här inte bara är något för yngre församlingsmedlemmar utan att allt fler äldre skaffar sig mobiler och swish.

Swish är en betaltjänst som kan användas ihop med mobilt bank-id för att skicka mindre summor pengar mellan privatpersoner, företag och organisationer. Det enda användaren behöver veta är mottagarens telefonnummer.

ANNONS

På Tjörn har man nu tagit fram en policy hur kollekt som överförts via swish ska hanteras och redovisas. Varje kyrka har exempelvis ett eget nummer för att pengarna ska gå till rätt ändamål.

– Det är jätteviktigt med kollekt. Om jag säger att den ska gå till att hjälpa flyktingar så ska den göra det, säger Konradsson.

Orust var bland de första pastoraten att införa swish vid kollekten i november 2014. Någon succé har det inte blivit där. Omkring fem besökare per vecka väljer att swisha sin kollekt.

Exempel på andra pastorat som infört betalningssättet är Stenungsund, Angered och Tuve-Säve samt Löftadalen i Halland.

ANNONS